Wolfy Funk Project: Πολύ μουσική, ρυθμός και αδυσώπητο groove

Συνέντευξη με μία διαφορετική μουσική κολλεκτίβα της Αθήνας

| 20/11/2016

Μα είναι τώρα αυτοί Έλληνες; Το σχόλιο γράφτηκε από χρήστες των social media για το Mindtrap, το νέο LP των Wolfy Funk Project. Και όντως στο άκουσμα της νέας δουλειάς αυτής της μουσικής κολεκτίβας, δεν μπορείς να μη σκεφτείς ότι πρόκειται για μια παραγωγή διεθνών προδιαγραφών. Όπως επίσης και ότι αν ένας τόσο καλό funk δίσκος είχε βγει στο εξωτερικό, θα είχε προκαλέσει συζήτηση στη μουσική κοινότητα.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι Wolfy Funk Project είναι μια ελληνική μπάντα που ξέρει καλά το funk. Κουβεντιάσαμε λοιπόν μαζί τους για το funk, το νέο τους LP καθώς και για το live θα κάνουν στις 25/11 στο ΙΛΙΟΝ plus.

wolfy

[hr]

Πώς θα περιγράφατε τον ήχο του Mindtrap; Τι είχατε στο μυαλό σας όταν δουλεύατε το album;

[hr]

To Mindtrap είναι μία μίξη μουσικών στοιχείων που βασίζονται κυρίως στη μαύρη μουσική και το groove, αναμιγνύοντας το  funk, τη soul, το hip hop, τα scratch και τα ηλεκτρονικά samples. Στόχος μας ήταν μια προσεγμένη παραγωγή με ένα σύγχρονο ήχο.

Η άποψή μας είναι ότι η μουσική πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτή όλοι οι άνθρωποι. Το διαδίκτυο μας δίνει αυτή τη δυνατότητα

[hr]

Γιατί free download και βινύλιο?

[hr]

Η άποψή μας είναι ότι η μουσική πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα ώστε να έχουν πρόσβαση σε αυτή όλοι οι άνθρωποι. Το διαδίκτυο μας δίνει αυτήν την δυνατότητα.  Όποιος θέλει και έχει τη δυνατότητα  να ανταμείψει την μπάντα  και να τη βοηθήσει προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της παραγωγής μπορεί να αγοράσει το βινύλιο.

Να επισημάνουμε  συμπληρώνοντας στα παραπάνω, ότι σε αυτή τη φιλοσοφία της μπάντας εντάσσεται και η επιλογή μας να κυκλοφορήσει το βινύλιο από τη ανεξάρτητη Under A Groove. Προκειται για δικό μας label το οποίο δημιουργήσαμε ακριβώς για να μην έχουμε κανένα περιορισμό στις επιλογές και  στο αποτέλεσμα της δουλείας μας και υποχρεώσεις στον τρόπο που θα κινείται  η μπάντα.

Τα ίδια ακριβώς ισχύουν και για το πρώτο μας single “From Scratch” που κυκλοφόρησε το 2014 σε limited έκδοση 7΄΄ βινυλίου.

Τώρα, όσον αφορά την επιλογή μας για την κυκλοφορία σε δίσκο και όχι cd, αυτή έχει να κάνει με την ποιότητα του ήχου. Προσπαθήσαμε, όπως  προαναφέραμε να κάνουμε μια πολύ καλή ποιότητα παραγωγής, η οποία αποδίδεται πολύ καλύτερα στο βινύλιο.

Αυτή η μουσική ξεπήδησε από τα γκέτο των ΗΠΑ, τη δεκαετία του ’60 από αφροαμερικάνους οι οποίοι ζούσαν σε συνθήκες πολύ μεγαλύτερης φτώχειας και καταπίεσης από ότι εμείς.

[hr]

Μέσα στο κλίμα γενικευμένης κατάθλιψης της σημερινής Ελλάδας ίσως να ακουστεί κάπως παράταιρος ένας κεφάτος χορευτικός δίσκος. Πώς αλήθεια κινηθήκατε σε αυτήν τη μουσική κατεύθυνση;

[hr]

Δε νομίζουμε ότι το κύριο χαρακτηριστικό είναι “κεφάτος χορευτικός”  δίσκος. Σίγουρα έχει πολύ ρυθμό, ο οποίος στιλιστικά είναι και το κύριο χαρακτηριστικό  του funk. Επίσης, είναι ένα μουσικό είδος με πολύ ενέργεια.

Παίζουμε πολλά χρόνια αυτό το είδος, και κάποιοι από εμάς και πριν από τους Wolfy. Και  ακόμα περισσότερο τώρα μέσα σε αυτό το “κλίμα γενικευμένης κατάθλιψης” όπως  λες. Αρκεί να σου θυμίσουμε ότι αυτή η μουσική ξεπήδησε από τα γκέτο των ΗΠΑ, τη δεκαετία του ’60 από αφροαμερικάνους οι οποίοι ζούσαν σε συνθήκες πολύ μεγαλύτερης φτώχειας και καταπίεσης από ότι εμείς. Ίσως ένας από τους λόγους που γεννήθηκε το funk να ήταν και αυτός. Ίσως γι αυτό και σε μας φαίνεται ταιριαστή με την εποχή που ζούμε.

[hr]

Αυτοπροσδιορίζεστε ως «μουσική κολεκτίβα». Τι ακριβώς σημαίνει ο όρος;

[hr]

Οι Wolfy είμαστε 5 μουσικοί. Ο ήχος όμως που θέλαμε να φτιάξουμε στο συγκεκριμένο project αφορούσε πολύ περισσότερους. Για την ακρίβεια άλλους πέντε, στους οποίους αν προσθέσεις και τον Γιώργο στην παραγωγή και την κιθάρα, αλλά και το Δημήτρη στον ήχο, που ήταν από την αρχή έως το τέλος μαζί μας στο στούντιο, έχεις ένα μέγεθος το οποίο αποδίδεται από τον όρο κολλεκτίβα.

Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Ο όρος θέλει να υπογραμμίσει τη συλλογική προσπάθεια και τη συνεργασία. Προφανώς, για να είμαστε ειλικρινής, υπάρχουν πολλές  ταχύτητες  εμπλοκής στο project. Όμως, ο καθένας ανάλογα με την ανάγκη του και τη διαθεσιμότητά του βρίσκει χώρο έκφρασης, προτείνει ιδέες και επηρεάζει,  σε σχέση πάντα με το βασικό πλαίσιο του project.

Αυτά θέλουμε να υποδηλώσουμε με το συγκεκριμένο όρο.

[hr]

Στις 25/11 παρουσιάζετε το Mindtrap στο ΙΛΙΟΝ plus. Τι να περιμένουμε από αυτό το live;

[hr]

Πολύ μουσική, ρυθμό, αδυσώπητο groove, προφανώς τα κομμάτια του δίσκου αλλά και διάφορα άλλα δικά μας και μη, από όλους τους μουσικούς που έπαιξαν στο άλμπουμ!

Info: Παρασκευή 25/11, ΙΛΙΟΝ plus (Πατησίων και Κοδριγκτώνος 17, Έναρξη: 22:00, Είσοδος: €6. Μαζί με τους WFP θα εμφανιστούν: MC Yinka (mc), Thaliah (φωνή), Γιώργος Κόλτσιου (κιθάρα), Γιάννης Κασσέτας (βαρίτονο), Βασίλης Σαλτίκης (τενόρο)

wolfy_ilion_poster_a3_web-1