Η «θεραπεία» της Beat στην κρίση είναι απολύσεις και μειώσεις μισθών

Με στάσεις εργασίας απαντούν τα σωματεία του κλάδου

| 09/04/2020

Η πολυεθνική Beat (πρώην taxibeat) προσπαθεί να μετακυλίσει και την κρίση στα κέρδη της που προκάλεσε η μείωση της επιβατικής κίνησης, περιστέλλοντας το εργασιακό κόστος.

Ετσι, το τελευταίο διάστημα έχει προβεί σε μαζικές απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και «εθελοντικές» μειώσεις μισθών.

Η εταιρεία υποστηρίζει ότι οι 15 απολύσεις, που καταγγέλλονται, έγιναν επειδή οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δεν είχαν τις απαιτούμενες επιδόσεις. Ωστόσο, παραμένουν πολλά ερωτήματα για τους πραγματικούς λόγους των απολύσεων, καθώς πρόκειται για μια ταχύτατα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα που έκλεισε το 2019 σε ανοδική τροχιά με αύξηση στην επιβατική κίνηση, ενώ πριν από περίπου έναν μήνα διατράνωνε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υποστηρίξει τους χρήστες (επιβάτες και οδηγούς ταξί), τους εργαζομένους και τη δημόσια υγεία, όντας από τις πρώτες επιχειρήσεις που εφάρμοσε τηλεργασία.

Οπως αναφέρει η συλλογικότητα Radical IT, σε συνάντηση με όλο το προσωπικό στις 7 Απριλίου ο CEO της εταιρείας, Νίκος Δρανδάκης, ανακοίνωσε την απόλυση 13 εργαζομένων στην Ελλάδα και επιπλέον απολύσεις στο τμήμα που δραστηριοποιείται στη Λατινική Αμερική, εκ περιτροπής εργασία σε όσους δεν έχουν κρίσιμους (non-critical) ρόλους -με βάση το άρθρο 2, Ν. 3846/2010 και άρα μονομερώς εφόσον πρόκειται για ολόκληρα τμήματα- όπως και «εθελοντικές» μειώσεις αποδοχών ύψους 10%.

Στάσεις εργασίας
Οι εργαζόμενοι στην Βeat δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια. Βρήκαν τρόπο να οργανωθούν παρά το γεγονός ότι εργάζονται από το σπίτι, συγκρότησαν σωματειακή επιτροπή και προχώρησαν σήμερα σε τρίωρη προειδοποιητική στάση εργασίας από τις 15.00 ως τις 18.00 με την κάλυψη του Δ.Σ. του ΣΕΤΗΠ. Με τη συμμετοχή στη στάση εργασίας οι εργαζόμενοι της Βeat απαιτούν:

  • Ανάκληση όλων των απολύσεων εν μέσω πανδημίας.
  • Καμία νέα απόλυση.
  • Άρση κάθε διαχωρισμού μεταξύ των υπαλλήλων.
  • Καμία αρνητική αναπροσαρμογή μισθών και όρων εργασίας.
  • Άρση όλων των τροποποιητικών συμβάσεων και της εκ περιτροπής εργασίας.

Σωματεία του κλάδου που έχουν στείλει μέχρι στιγμής ψηφίσματα συμπαράστασης στον αγώνα των εργαζομένων της The BEAT App:

1. Σωματείο Εργαζομένων στη Nokia Ελλάδος

2. Σωματείο Cosmote – E Value

3. Σωματείο Vodafone – 360 Connect και λοιπές θυγατρικές

4. Πανελληνιο Σωματείο Εργαζομένων Wind

5. Σωματείο Forthnet – Nedment

6. Σωματείο Εργαζομένων Mellon

7. Σωματειακή επιτροπή ΣΕΤΗΠ στην Intracom

8. ΣΕΤΗΠ Θεσσαλονίκης

9. ΣΕΤΗΠ Αττικής

10. Εργατικό Κέντρο Αθήνας