Η αθώωση είναι ηθική αυτουργία

| 19/10/2020

Η εισαγγελέας Οικονόμου παραμένει πιστή, όχι στο ισχύον ποινικό δίκαιο και τη ποινική δικονομία της χώρας, ενώ περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και το δεδικασμένο του περί ναζισμού, τα ερμηνεύει όπως θελει, γελοία για το νομικό της ρόλο, επικίνδυνα για τον θεσμικό της ρόλο, με τη στεγνή μέθοδο γραφειοκράτη τύπου Άιχμαν και δικαστών του τρίτου ράιχ. Παραμένει πιστή στις προσωπικές της αντιλήψεις προς υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής και κάθε ενδεχόμενης νέας ναζιστικής οργάνωσης. Πετάει το νόμο, την δικαστική απόφαση περί ενοχής για κακουργήματα και το κοινό περί δικαίου αίσθημα στα σκουπίδια και δεν θα μας αφήσει άναυδους αν προτείνει να καούν όλα τα πρακτικά της δίκης σε δημόσια πλατεία, ως εν δυνάμει επαναστατικά κείμενα, ενώ αυτή θα σηκώνει το χέρι της σε χαιρετισμό.

Ο Λαγός και ο Πλεύρης στέλνει εξώδικο στη Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε μια γλώσσα ανύπαρκτη, δανεισμένη από τους φασίστες ελληναράδες Μεταξά, Τσολάκογλου, Ράλλη και Παπαδόπουλο περιφρονώντας την δημοτική γλώσσα που είναι η επίσημη γλώσσα του ελληνικού λαού ενώ ψελλίζει απειλές προς μπολσεβίκους, προτείνοντας τη τρομοκράτηση του ελληνικού λαού κλείνοντας το παροξυσμό του με πρόσκληση σε «εθνικούς αγώνες με όπλα όπου εμείς οι εθνικισταί είμεθα παρόντες»[1].

Νομίζουν όλοι τούτοι πως κάνουν σόου μέσα στα γραφεία τους. Σόου, ωστόσο, πραγματικά επικίνδυνο. Το δικαστήριο οφείλει να τους παύσει όλους και να δηλώσει τελεσίδικα πως ο εθνικοσοσιαλισμός, ο ναζισμός, ο φασισμός είναι από την φύση του μια αξιόποινη πράξη. Έχουν σοβαρή, ιστορικής σημασίας, ευθύνη αν δεχτούν δικαστικό φιάσκο και αφήσουν ελεύθερους επαγγελματίες εγκληματίες που θα τρομοκρατήσουν, από αύριο κιόλας, ατομικά και συλλογικά όσους ζούνε σε αυτή τη χώρα.

Ο Κώστας Παπαδάκης, συνήγορος πολιτικής αγωγής σχολιάζει: «Τώρα που η δίκη τελειώνει, η εισαγγελέας έχει αποβάλει τα προσχήματα και μετετράπη σε συνήγορο των κατηγορουμένων. Τη θυμόμαστε από άλλες δίκες, αναρχικών, που είχε αντίθετη συμπεριφορά και ζητούσε να πάνε στη φυλακή άνθρωποι που τελικά αθωώθηκαν. Όμως δεν αναμασά μόνο τα νομικά αλλά και τα πολιτικά επιχειρήματα των χρυσαυγιτών. Παραβλέπει τις βόμβες του Μιχαλολιάκου, το ότι ο Λαγός παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Είμαστε σίγουροι ότι το δικαστήριο πάλι θα την αγνοήσει, αλλιώς θα είναι η πρώτη εγκληματική οργάνωση στην ιστορία της χώρας που θα έχουν αφεθεί όλοι ελεύθεροι».

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, συνήγορος πολιτικής αγωγής, σχολιάζει επίσης: «Η εισαγγελέας δεν κρατά πια ούτε τα προσχήματα. Είναι εισαγγελέας υπεράσπισης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Υπάρχει κάτι σάπιο στην εισαγγελία της χώρας όταν η εισαγγελέας λέει ψέματα προς το δικαστήριο ότι ο Λαγός δεν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους. Όταν λέει ότι η προμήθεια εκρηκτικών υλών είναι χαμηλής απαξίας. Αν όπως λέει, η Χρυσή Αυγή έχει διαλυθεί, ας πάρει ένα τηλέφωνο το Μιχαλολιάκο να τον ενημερώσει».

Η αθώωση, λοιπόν, είναι ηθική αυτουργία.

«Ένα χέρι έχει 5 δάχτυλα! Με αυτά τα 5 πιάσε τον εχθρό!» John Heartfield, πρωτοπόρος γερμανός αντιναζιστής καλλιτέχνης.

 

[1] Εξώδικο Γιάννη Λαγού προς την Πρόεδρο της Δημοκρατίας από Εφημερίδα των Συντακτών

Γεννημένος το 1984 στην Λάρισα, εγκλωβισμένος για κάποια χρόνια στην Ιταλία, αντί να μάθει να ξυπνάει στις αίθουσες δικαστηρίων έμαθε να βρίσκεται στις αίθουσες κινηματογράφου καθώς και πίσω από φωτογραφικές μηχανές. Έκτοτε γράφει για ταινίες και για σινεμά (καθώς και για ό,τι άλλο σκέφτεται) και φωτογραφίζει για φωτορεπορτάζ και για ευχαρίστηση. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ), της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) και του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).