2 χρόνια χωρίς εκείνη, η Zackie ζητά δικαιοσύνη #Justice4ZakZackie

Την Τετάρτη 21 Οκτώβρη στις 9.00 στο Μικτό Ορκωτό Αθηνών ξεκινά η δίκη για την δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/της Zackie Oh.

| 20/10/2020

Στον απόηχο των δυο χρόνων από την δολοφονία στην οδό Γλάδστωνος και μετά από μια σειρά μεθοδεύσεων και ηθελημένων καθυστερήσεων αρχίζει η εκδίκαση της υπόθεσης. Μιας υπόθεσης που από την πρώτη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε, ταρακούνησε συθέμελα την ελληνική κοινωνία. Τα ΜΜΕ έσπευσαν να στήσουν το δικό τους λαϊκό δικαστήριο στους δέκτες μας, μιλώντας χωρίς στοιχεία για «τοξικοεξαρτημένο που πήγε να κλέψει από κοσμηματοπωλείο και σκοτώθηκε από σπασμένα γυαλιά στην προσπάθειά του να διαφύγει». Η πραγματικότητα όμως ήταν πολύ πιο σύνθετη γιατί ο Ζακ ουσιαστικά λιντσαρίστηκε μέρα μεσημέρι από τον κοσμηματοπώλη και έναν μεσίτη, με τους περαστικούς να τραβούν βίντεο ή να μην αντιδρούν. Το τελειωτικό χτύπημα πέρα από την βία και συμμετοχή της αστυνομίας ήταν η απραγία και ολιγωρία του ΕΚΑΒ και του νοσηλευτικού προσωπικού.

Αυτό το γεγονός αρκούσε για να έρθει στην επιφάνεια ο οχετός της συντηρητικής, πατριαρχικής κοινωνίας καθώς στο πρόσωπο του Ζακ συνυπήρχαν πολλές διαφορετικές ταυτότητες που ξεπερνούσαν τα όρια της (ετερο)κανονικότητας: θηλυπρεπής, ανοιχτά ομοφυλόφιλος, μέλος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, drag queen (ως η περσόνα Zackie Oh) και οροθετικός. Το σώμα του τσακίστηκε μπροστά στις οθόνες μας από το ρατσιστικό και φασιστικό μίσος των μικροαστών «νοικοκυραίων», εντούτοις για μια ακόμα φορά η αστική δικαιοσύνη επιλέγει την ηπιότερη δυνατή μεταχείριση, αναγνωρίζοντας την δολοφονία ως θανατηφόρο σωματική βλάβη και όχι ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Οι δύο φυσικοί αυτουργοί, ο 74χρονος ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου και ο 56χρονος μεσίτης, παραμένουν ακόμα ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ενώ και οι τέσσερις αστυνομικοί θα δικαστούν σε βαθμό πλημμελήματος. Γενικότερα, η όλη διαδικασία συγκέντρωσης αποδεικτικών στοιχείων ήταν ελλιπής και προβληματική, εφόσον δεν διερευνήθηκαν ποτέ οι ευθύνες όλων των αστυνομικών που ήταν παρόντες στο έγκλημα, ούτε εκείνων που σκόπιμα αμέλησαν να τηρήσουν τα πρωτόκολλα στα πλαίσια της έρευνας.

 

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, αναπτύχθηκε αυθόρμητα ένα πολύμορφο κίνημα αλληλεγγύης στο πλαίσιο της ήδη αυξημένης διεκδικητικότητας που βρίσκεται το φεμινιστικό και ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα τα τελευταία χρόνια. Η ταυτότητα του Ζακ έφερε στο δημόσιο λόγο με δυναμικό τρόπο έννοιες όπως queer κουλτούρα, drag shows, ρευστή σεξουαλικότητα. Δεν είναι τυχαίο πως η φετινή επέτειος της δολοφονίας ήταν μαζική δεδομένων των συνθηκών, με τις drag queens και φίλες της Zackie Oh στην πρώτη γραμμή να διεκδικούν με υπερηφάνεια στο δρόμο ισότιμη μεταχείριση και ορατότητα. Δεν είναι επίσης τυχαία η σύνδεση που γίνεται με τις γυναικοκτονίες, με πιο πρόσφατη αυτή της Ελένης Τοπαλούδη. Είναι δεδομένο πως αυτό το καταπιεστικό πλέγμα σχέσεων που αναπτύσσεται στον καπιταλισμό είναι εχθρικό προς τις θηλυκότητες  και οτιδήποτε αντιτίθεται στην κυρίαρχη (ετερο)κανονικότητα.

Δυο εβδομάδες μετά την ιστορική καταδίκη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής και του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, πέντε μήνες μετά την καταδίκη των δολοφόνων της Ελένης Τοπαλούδη, τώρα το κίνημα καλείται ξανά να βρεθεί έξω από ένα αστικό δικαστήριο, απαιτώντας δικαίωση για την δολοφονημένη Zackie Oh. Ο φασισμός, ο ρατσισμός, ο μισογυνισμός, η ομοφοβία και η τοξικοφοβία να τσακιστούν στο δρόμο!

Η αφίσα της ανοιχτής συνέλευσης για την Zackie