Στήλη: DiscLab
Νέες μουσικές κυκλοφορίες που διαταράσσουν την κοινή ησυχία (Συλλογική Στήλη)

Zorro & Buzz (prod by Dolos) | Η δύναμη που δεν υπολογίζανε

To hip hop του εργατόπαιδου

| 03/07/2019

Είναι κάπως ιδιαίτερο και συγκινητικό να βλέπεις ένα συγκρότημα που το γνώρισες από τα πρώτα του βήματα να φτάνει πια στη πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά. Από τις μέρες ή καλύτερα τις νύχτες που στο hip hop καφενέ που φιλοξενούσε η εργατική λέσχη Περιστερίου στα 2015 και τη πρώτη συλλογή που οι Zoro & Buzz  συμμετείχαν με 2 κομμάτια έως το EP «Η Πόλη στη σέντρα», μια σειρά από video clips και μεμονωμένες κυκλοφορίες έφτασε η στιγμή για το «Η δύναμη που δεν υπολογίζανε», σε συνεργασία με τον Dolos, ο οποίος ανέλαβε το παραγωγικό μέρος του δίσκου!

Ομολογώ ότι από την πρώτη στιγμή που άκουσα τους Zoro & Buzz  μου έκαναν εντύπωση. Γέννημα θρέμμα των γειτονιών και των πλατειών του Περιστερίου και παράλληλα απόδειξη για την ουσιαστική προσφορά που μπορεί να έχουν συλλογικότητες γειτονιάς στην στήριξη και της ανάπτυξη νέων καλλιτεχνών, είχαν αυτό το κάτι που εκφράζει ατόφια τον νέο κόσμο, τα βιώματα και τις εμπειρίες του. Στην αρχή το έκανα με αρκετές δόσεις σαρκασμού περιπαίζοντας τη κατάσταση, στη συνέχεια ανέπτυξαν πιο ολική στιχουργική προσέγγιση, δείγμα και της δικής τους ωρίμανσης και απαιτητικότητας.

Η δύναμη που δεν υπολογίζανε είναι ένα άλμπουμ 2 αγωνιστών του hip hop. Οι ίδιοι παιδιά της σύγχρονης εργατικής τάξης, της «απασχολησιμότητας» των ελαστικών ωραρίων και όλων των καθημερινών δυσκολιών που αντιμετωπίζει η τάξη τους, τα όνειρα, οι απογοητεύσεις και οι ελπίδες, στοιχεία που αντανακλώνται στα κομμάτια τους. Το άλμπουμ έκανε αρκετούς μήνες να ολοκληρωθεί γιατί οι συντελεστές του δεν μπορούσαν να βρεθούν λόγω των διαφορετικών ωραρίων και των αναγκών της επιβίωσης. Πρόκειται για ένα «κάντο μόνο σου» εγχείρημα εργατόπαιδων από τα δυτικά που η ανάγκη της έκφρασης τους και η επιμονή τους το έκανε δυνατό. Από αυτή τη σκοπιά το άλμπουμ όντως φτιάχτηκε από μια δύναμη που πολλοί δεν υπολογίζανε….

Η παραγωγή του Dolos βγάζει μια διαφορετική αίσθηση από τις μέχρι τώρα δουλειές των Zoro & Buzz. Με δείγματα και από την ελληνική λαϊκή μουσική (χαρακτηριστικά το ομώνυμο και το Θρίλερ) χωρίς ρυθμικές μονομέρειες και εκφραστικές εμμονές, κατάφερε να στήσει ένα ενδιαφέρον ηχητικό στίγμα για τους 2 ράπερς, με αποτέλεσμα «Η δύναμη….» να ακούγεται σαν ένα συνεκτικό σύνολο. Πιο σημαντικές στιγμές κατά τη γνώμη μου το αυτοβιογραφικό intro, το ομώνυμο και το «Αλήθεια», το «Πόλεμος» τραγικά επίκαιρο και συνειδητοποιημένο, ενώ στο «Παρουσίαση δίσκου» οι Zoro & Buzz εκφράζουν την αντίληψη τους για το χαρακτήρα της hip hop κοινότητας.

Κατά βάθος θα ήθελε να παίζει μουσική, αλλά επειδή αυτό το τρένο χάθηκε, γράφει για αυτή και βέβαια όχι από επάγγελμα αλλά από πάθος. Έπειτα από πολυετή θητεία σε περιοδικά και εφημερίδες κατέληξε στο απάνεμο(;) λιμάνι του toperiodiko.gr…