Ταυτότητα - Το Περιοδικό

 

Η ιδέα

Ένα ανεξάρτητο περιοδικό ποικίλης ύλης, σαν αυτά που παίρναμε παλιότερα στα χέρια μας για να ξεφυλλίσουμε ή να διαβάσουμε προσεκτικά όσα μας ενδιέφεραν και ύστερα να τοποθετήσουμε στη βιβλιοθήκη για να ξανασυναντήσουμε αργότερα ό,τι μας είχε κάνει εντύπωση. Ένα περιοδικό που θα έχει ανοιχτά παράθυρα στα ρεύματα της σκέψης και της τέχνης που τείνουν να μας απελευθερώνουν, στα ερωτήματα και στις κατακτήσεις της επιστήμης και της ανθρώπινης διάνοιας, στην ιστορία που ούτε επαναλαμβάνεται, ούτε τελειώνει αλλά γράφεται στο κάθε παρόν, στα ζητήματα της πόλης, των δημόσιων χώρων και αγαθών μας, στα κοινωνικά δίκτυα και κινήματα όπου γινόμαστε συμμέτοχοι, «συνένοχοι» και δημιουργοί, στα γήπεδα όπου γινόμαστε ομάδα και φυσικά στις απολαύσεις ψυχής και σώματος.

Το περιεχόμενο

Οι άνθρωποι, η κοινωνία, η οικονομία, η ιστορία, η  επιστήμη, οι τέχνες, η τεχνολογία, το περιβάλλον, τα κινήματα, η πόλη, τα γήπεδα, η καθημερινή ζωή, μας αφορούν -με την αυτοτέλεια που μπορεί να έχει το κάθε ζήτημα- ως κομμάτια τού συνόλου. Ως πλευρές που συνθέτουν ενιαία την αντίληψη της πραγματικότητας, κόντρα στην κυρίαρχη αφήγηση που επιμένει να τις κατακερματίζει, και που έτσι ιδωμένες μας βοηθούν να καταλάβουμε πιο καθαρά τι συμβαίνει γύρω μας και να συμβάλλουμε στο να αλλάξει. Μέσα από τα κείμενα και τις εικόνες θα προσεγγίζουμε τις φανερές και υπόγειες κοινωνικές, πολιτικές, καλλιτεχνικές διεργασίες που ενώνονται με διαφορετικούς τρόπους και δρόμους στη λαχτάρα για έναν τρόπο σκέψης που να μας χωράει, για έναν κόσμο όπως τον θέλουμε.

Οι συντελεστές

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες που εμπνεόμαστε από την εποχή μας, αντλούμε από το παρελθόν και ανιχνεύουμε το δρόμο για το μέλλον που μας αντιστοιχεί. Δημοσιογράφοι, επιστήμονες, ερευνητές, καλλιτέχνες, σχολιαστές  (εγκλωβισμένοι οι περισσότεροι στην εργασιακή περιπλάνηση) που επιχειρούμε να παρέμβουμε χωρίς φόβο αλλά με πάθος στη δημόσια συζήτηση και να την κρατήσουμε ανοιχτή. Που θεωρούμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε καλύτερα όταν δεν έχουμε από πίσω κάποιον εκδότη ή φορέα να μας «στηρίζει» με κόστος το στρογγύλεμα της άποψής μας.

Ο στόχος

Η διατάραξη της κοινής ησυχίας. Την εποχή της κρίσης μάς είπαν ότι θα ζούμε ήσυχα, φοβισμένα και σιωπηλά. Δεν υπάρχει όμως πιο κατάλληλη στιγμή, όταν γύρω μας απλώνεται το σκοτάδι, η βαρβαρότητα κι η ανελευθερία, να συναντηθεί όλος αυτός ο κόσμος που αναζητά την ελπίδα και θέλει να ζήσει άφοβα και με φωνή. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για να δημιουργήσουμε το δρόμο που θα συναντηθούμε και με όσους από μας φοβήθηκαν λίγο και πρόσκαιρα έκαναν πίσω. Δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για να φανταστούμε τον κόσμο ανάποδα.

 

Το Περιοδικό

(για τη διατάραξη της κοινής ησυχίας)

Παρεμβατικό μέσο πληροφόρησης και επικοινωνίας  / ποικίλης ύλης και μεθοδολογίας.

email επικοινωνίας: [email protected]

Unrest Productions PC/ Αθήνα 2014

logo-beta

* Ένα μέσο που φιλοδοξεί να βρεθεί στον αντίποδα της κυρίαρχης και συντηρητικής αισθητικής, πολιτικής και πολιτισμικής έκφρασης που (αν και σε κρίση) επικρατεί ακόμη, στηρίζοντας την υπάρχουσα τάξη πραγμάτων.