Οι 1000mods στο An: Πιο ώριμοι και πιο καταιγιστικοί από ποτέ.

VULTURES RELEASE LIVE SHOW REVIEW, 30/5

| 02/06/2014

#Δεν ήμουν ποτέ άνθρωπος της λογικής της διάκρισης μεταξύ «ποιοτικής» και «μη ποιοτικής» μουσικής. Δεν είμαι αυτός που στα υποκειμενικά προσωπικά κριτήρια για τη συμπάθεια ή αντιπάθεια ενός είδους μουσικής ή μιας μπάντας βάζω προτεραιότητα στη μουσική ή την τεχνική «αρτιότητα» και άλλα τέτοια. Δεν παρεξηγώ αυτό το κριτήριο, τουλάχιστον όχι πάντα, απλώς δε συνηθίζω να σκέφτομαι έτσι.

Δεν είμαι σίγουρος αν θα καταφέρω να περιγράψω με μία λέξη αυτό που εγώ βάζω ως προτεραιότητα. Με παραδείγματα ίσως είναι καλύτερα. Πόσες φορές σου έχει τύχει να δεις το «αλάνθαστο» και «αρτιότατο» performance διαβασμένων, ψαγμένων και «φτασμένων» μουσικών, χωρίς εν τέλει να σου μείνει τίποτα; Και από την άλλη μεριά, πόσες φορές σου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον ένα μάτσο εικοσάχρονα από σχολικές συναυλίες, που απλά γουστάρουν αυτό που κάνουν μέχρι τέλους με την παρέα τους;

Για αυτό το δεύτερο θα μιλήσω. Που δεν θα μπορούσε -στη γλώσσα των μουσικόφιλων- να περιγραφεί καλύτερα μονολεκτικά (ακόμα κι αν ακούγεται κάπως αστείο) από αυτή -τελικά- τη λέξη: true. Φυσικά δε μιλάμε για ένα μάτσο εικοσάχρονα, αλλά για μια τέτοιου είδους ψυχολογία.

1000mods λοιπόν, στο live παρουσίασης του καινούριου τους δίσκου, Vultures. Τι γίνεται όταν όλα αυτά που περιέγραψα παραπάνω, συνδιάζονται και με την άρτια performance; Γίνεται αυτό που είδαμε το βράδυ της Παρασκευής που μας πέρασε, στο ΑΝ Club.

Οι προερχόμενοι από το Χιλιομόδι Κορινθίας (εξ’ ου και το όνομα) 1000mods, βρίσκονται πλέον στο πιο ώριμο στάδιο της (νέας ακόμα, ελπίζουμε) μουσικής τους πορείας. Η παιδική ηλικία των EPs Blank Reality και Liquid Sleep, η εφηβεία του Super Van Vacation που θα έχει πάντα τη γλύκα της, οδήγησαν στην ωριμότητα και την ενηλικίωση του Vultures. Η ξερή, ακατέργαστη kyussική stoner ψυχεδέλια, οδήγησε στο επόμενο σκαλί, σε πιο rock μονοπάτι. Ωριμότητα που δεν ήρθε τυχαία, καθώς η επιτυχία του Super Van Vacation τους έστειλε και σε κάμποσα φεστιβάλ στο εξωτερικό. Μεγάλωσαν, ξανοίχτηκαν και έτσι προέκυψε το Vultures. Και όταν η μπάντα ωριμάζει στη μουσική και στα album, δε γίνεται να μην εκπέμψει και αυτή την ωριμότητα στο χώρο απ’ όπου γεννήθηκε, το ΑΝ club.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δημιουργεί την ψυχολογία που περιέγραψα παραπάνω. Αυτή η φανταστική αμεσότητα του ΑΝ. Η ατμόσφαιρα της «κλειστής παρέας». Ο εκμηδενισμός της αποστάσης μεταξύ μπάντας και κοινού, οικοδομεί άλλες σχέσεις με τη μπάντα, δίνει ταυτότητα στο είδος της μουσικής, διαμορφώνει άλλη κουλτούρα για το κοινό. Δε θα γκρινιάξουμε ποτέ για το ποδοπάτημα και το στρίμωγμα. Το ΑΝ ξέρει καλύτερα από εμάς πώς φτάνει με τέτοιες μπάντες να «μην τις χωράει».

Το setlist των mods ήταν περιεκτικό με στιγμιότυπα από όλες τις εποχές της μπάντας. Φυσικά ασφυκτιούσε από κομμάτια των δύο άλμπουμ της μπάντας και κυρίως του Vultures με 7 από τα 8 κομμάτια του άλμπουμ να βρίσκονται μοιρασμένα εντός του διώρου.

Κατά τα άλλα, μπήκαν με “7 flies” για να αποκτήσουν την απαιτούμενη κεκτημένη ταχύτητα, και συνέχισαν με το πρώτο κομμάτι του Vultures, “Claws”. Με εναλλάξ κομμάτια από τους δύο δίσκους φτάσαμε στο Graveyardικό “She”, από τις πιο δυνατές στιγμές του live, όπως και το καραμπινάτο “Reverb of the new world”, ορχηστρικό κομμάτι που κέρδισε εντυπώσεις. Το φινάλε με “El Rollito” , “Super Van Vacation” και “Vidage” έληξε το live όπως έπρεπε, με τα χιτάκια του πρώτου δίσκου. Όμορφες εκπλήξεις ήταν και δύο κομμάτια από το παλαιότερο EP Blank Reality, “Desert side of your mind” (κάπου στη μέση) και το “Boor” με το οποίο μάλιστα διακόσμησαν το encore.

Ένα ολοκληρωμένο live από μία ολοκληρωμένη μπάντα, μας άφησε απολύτως ικανοποιημένους και επιβεβαίωσε το θάρρος μας να δηλώνουμε ότι οι mods αυτή τη στιγμή αποτελούν ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά ανερχόμενα κεφάλαια στην εγχώρια σκηνή του σκληρού, stoner ήχου. Θα αργήσει να έρθει η μέρα που θα τους βαρεθούμε. Και έχουν ακόμα να μας πουν πολλά. Αυτό μας έδειξαν.

Το πλήρες setlist της συναυλίας της περασμένης Παρασκευής:
7 flies
Claws
Road to burn
Big Beautiful
Set you free
Modesty
Track me
She
Low
Desert side of your mind
Vultures
Reverb of the new world
El Rollito
Super Van Vacation
Vidage
Boor (encore)

ΥΓ – bonus: Το καινούριο Official Lyric Video για το Horses’ Green του καινούριου άλμπουμ Vultures, σε σκηνοθεσία της Μάρω Μπότσιου :