Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 20 Δεκεμβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 20/12/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

20 Δεκεμβρίου  69: Ο Βεσπασιανός, πρώην στρατηγός του Νέρωνα, μπαίνει στη Ρώμη για να διεκδικήσει τον τίτλο του αυτοκράτορα. Ο Τίτος Φλάβιος Βεσπασιανός (Titus Flavius Vespasianus, 17 Νοεμβρίου 9 – 23 Ιουνίου 79), γνωστός απλά ως Βεσπασιανός, ήταν ο 9ος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, καθώς και ο ιδρυτής της δυναστείας των Φλαβίων. Ήταν γνωστός για πολλά δημόσια έργα τα οποία δημιούργησε. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του δημιούργησε πολλά κτήρια, όπως το Κολοσσαίο και το Φόρουμ.

20-december-01

20 Δεκεμβρίου 1522: Πολιορκία της Ρόδου: ο Σουλεϊμάν Α΄ ο Μεγαλοπρεπής αποδέχεται την παράδοση των Ιπποτών της Ρόδου, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν το νησί. Τελικά θα εγκατασταθούν στη Μάλτα και θα γίνουν γνωστοί ως Ιππότες της Μάλτας.

thumbnail_20-december-02

20 Δεκεμβρίου 1808: Ιβηρικός Πόλεμος: Αρχίζει η δεύτερη πολιορκία της Σαραγόσα, η οποία έμεινε γνωστή για την ωμότητα της. Τελικά, η πόλη παραδόθηκε στον στρατό του Ναπολέοντα.

thumbnail_20-december-03

20 Δεκεμβρίου 1821: Αρχίζει η Α΄ Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου, κατά την οποία θα γραφτεί η διακήρυξη ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Στην Εθνική Συνέλευση της Επιδαύρου γράφτηκε η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Ελλάδος, ορίστηκε ο τρόπος της προσωρινής λειτουργίας του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους και ψηφίστηκε την 1 Ιανουαρίου 1822 το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδος», έργο του Ιταλού Βιντσέντζο Γκαλλίνα (Vincenzo Gallina) μαζί με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και τον Θεόδωρο Νέγρη. Σε αυτό το Σύνταγμα, ορίστηκε και το εθνικό σύμβολο, η ελληνική σημαία. Το Σύνταγμα που ψηφίστηκε προέβλεπε προστασία των ατομικών ελευθεριών, την αντιπροσωπευτική αρχή καθώς και της διάκριση των εξουσιών. Ορίστηκε ότι η «Διοίκησις» θα γινόταν από το «Βουλευτικόν» και το «Εκτελεστικόν», ενώ το «Δικαστικόν» θα ήταν ανεξάρτητο όργανο. Η απονομή δικαιοσύνης προβλεπόταν από τα «Κριτήρια» (τα δικαστήρια). Στη Β’ Εθνοσυνέλευση Άστρους, το 1823 το Σύνταγμα αυτό βελτιώθηκε. Ένα από τα σημαντικά σημεία της Πρώτης Εθνοσυνέλευσης είναι η έλλειψη αναφοράς στη Φιλική Εταιρεία.

thumbnail_20-december-04

20 Δεκεμβρίου 1915: Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Εγκαταλείπουν την Καλλίπολη οι τελευταίοι Αυστραλοί στρατιώτες.

thumbnail_20-december-05

20 Δεκεμβρίου 1924: Αποφυλακίζεται ο Αδόλφος Χίτλερ.

thumbnail_20-december-06

20 Δεκεμβρίου 1942: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η ιαπωνική αεροπορία βομβαρδίζει την Καλκούτα.

thumbnail_20-december-07

20 Δεκεμβρίου  1951: Τίθεται σε λειτουργία στο Αϊντάχο η πρώτη μονάδα πυρηνικής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

thumbnail_20-december-08

20 Δεκεμβρίου 1989: Εισβολή των Η.Π.Α. στον Παναμά. Οι Η.Π.Α. στέλνουν στρατό για να απομακρύνουν από την εξουσία τον Manuel Noriega. Σ’ αυτήν πολεμική επιχείρηση, έλαβαν δράση πρώτη φόρα τα Stealth, πολεμικά αεροσκάφη με προηγμένη τεχνολογία που επέτρεπε να μην αναγνωρίζονται από τα ραντάρ.

 

20-december-09

20 Δεκεμβρίου 1999: Το Μακάο παραχωρείται στην Κίνα από την Πορτογαλία. Διοικούμενο από την Πορτογαλία ως το 1999, ήταν η παλιότερη ευρωπαϊκή αποικία στην Κίνα, χρονολογούμενη από τον 16ο αιώνα. Είναι τώρα μία από τις δύο ειδικές διοικητικές περιφέρειες της χώρας, μαζί με το Χονγκ Κονγκ.

thumbnail_20-december-10