Έργα και ημέρες της Capitol Hill Autonomous Zone

Πώ είναι η ζωή σε μια περιοχή χωρίς αστυνομία, στην καρδιά των ΗΠΑ

| 02/07/2020

Ακολουθώντας μια μακρά παράδοση αριστερής επαναστατικής πρακτικής, διαδηλωτές στο Seattle έχουν ανακηρύξει μία αυτόνομη ζώνη ελεύθερη από μπάτσους, στην καρδιά της πόλης.

Τις περασμένες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες μίας από τις μεγαλύτερες εξεγέρσεις στη σύγχρονη ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Η δολοφονία του George Floyd από την αστυνομία στη Minneapolis, της Minnesota, έβγαλε εκατομμύρια ανθρώπους, τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, στους δρόμους σε επιθετικές διαδηλώσεις. Σε πόλεις σε όλη τη χώρα, αστυνομικά τμήματα καήκαν, καταστήματα από αλυσίδες λεηλατήθηκαν και καθώς η αστυνομία έβαλε τις διαδηλώσεις στο στόχαστρο, οι αριθμοί μόνο αυξήθηκαν.

Στο Seattle, στη Washington, οι συγκρούσεις με τους διαδηλωτές σε ένα εξευγενισμένο κομμάτι της πόλης, γνωστό ως Capitol Hill, ανάγκασαν τους αστυνομικούς να αποχωρήσουν από τα γραφεία τους. Διαδηλωτές και μέλη της κοινότητας προχώρησαν στην περιοχή και μετασχημάτισαν αυτό το τμήμα 8 οικοδομικών τετραγώνων σε έναν συλλογικό χώρο, τον οποίο σύντομα ονόμασαν Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ).

Η CHAZ έχει βρεθεί στο στόχαστρο ακροδεξιάς οργής, από τα μίντα μέχρι τον πρόεδρο, καθώς ισχυρίζονται πως είναι μία τρομοκρατική επιχείρηση ελεγχόμενη από ισχυρούς αναρχικούς πυρήνες. Φωτογραφίες, βίντεο και μαρτυρίες από την CHAZ δίνουν μία διαφορετική εικόνα, κάτι πιο κοντά σε άλλες καταλήψεις, σαν το κίνημα Occupy, όπου οι άνθρωποι έφτασαν από τις απλές διαμαρτυρίες να πειραματίζονται με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Εκατοντάδες άνθρωποι προσφέρουν την εργασία τους ώστε να διατηρήσουν πράγματα όπως μία ιατρική κλινική, ένα καφέ, συναυλίες και ομιλίες, έναν κοινοτικό κήπο και άλλους πόρους σε μία σταθερή υποδομή. Αυτό το καταφέρνουν με την στήριξη τοπικών οργανώσεων, ακόμα και επιχειρήσεων. Τώρα η CHAZ βρίσκεται σε ένα σημείο όπου χτίζουν για το μέλλον, συζητώντας διαφορές στην κατεύθυνση και τις προτεραιότητες και πως θα χειριστούν την διαπραγμάτευση μεταξύ άμεσων μεταρρυθμίσεων και πιο επαναστατικών στόχων.

Μίλησα με δύο συμμετέχοντες της CHAZ για το τι τους τράβηξε εκεί, πως λειτουργεί, και που ελπίζουν να πάει αυτό το πρότζεκτ. Και οι δύο χρησιμοποιούν ψευδόνυμα, ο ένας το Officer CHAZ(OCHAZ) και ο άλλος το Frank Ascaso(FA), ο οποίος συμμετέχει επίσης στο Black Rose/ Rosa Negra Anarchist Federation. Οι συνεντεύξεις πάρθηκαν ξεχωριστά αλλά συνδέθηκαν εδώ σε μία συζήτηση.

Βρισκόμαστε σε μία από τις μεγαλύτερες εξεγέρσεις τα τελευταία 50 χρόνια. Πώς εμπλακήκατε στις κινητοποιήσεις και στο αυτόνομο πρότζεκτ που έγινε η CHAZ;

OCHAZ: Ήταν μακρύς ο δρόμος μέχρι να φτάσουμε στο σημείο καμπής. Οι θάνατοι των George Floyd και Breonna Taylor πραγματικά μας έφτασαν στα άκρα αυτή τη φορά. Το ήξερα πως δεν θα μπορούσα να ζήσω με τον εαυτό μου αν παρέμενα σιωπηλός και αδιάφορος. Με συνεπήρε μία έντονη επιθυμία για δράση, οπότε έτρεξα στις πρώτες γραμμές των πορειών διαμαρτυρίας στο Seattle με την πρώτη ευκαιρία. Ήταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω, μα κυριολεκτικά ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο καθένας έχει μια μοναδική ιστορία να διηγηθεί για το ταξίδι τους στην Capitol Hill Autonomous Zone (CHAZ), αλλά για μένα, ήταν η συγκίνηση του να πάρω μια ηχηρή θέση ενάντια στην συστημική καταπίεση. Αυτό το αίσθημα έγινε τόσο μεγάλη μαστούρα, που δεν ήθελα να συνέλθω. Είμαι εθισμένος στην δικαιοσύνη και είναι ένα ναρκωτικό που δεν θα σταματήσω ποτέ.

FA: Δίκτυα ακτιβιστών και συνδικαλιστών εδώ στο Seattle ξεκίνησαν συζητήσεις μετά τις διαδηλώσεις σε Minneapolis και άλλες πόλεις. Υπάρχει μακρά ιστορία αντι-αστυνομικής οργάνωσης εδώ με κινήματα για το μπλοκάρισμα ενός αναμορφωτηρίου και ενός “police bunker” (1), μία επέκταση σε μια δομή της αστυνομίας στο βόρειο κομμάτι της πόλης. Έτσι σε αυτά τα δίκτυα οι άνθρωποι άρχισαν να συζητούν για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε σε αλληλεγγύη με την Minneapolis. Έτσι οι άνθρωποι ξεκίνησαν να οργανώνουν κινητοποιήσεις για εκείνο το Σαββατοκύριακο. Και ένα σωρό ετερόκλητες ομάδες, από αναρχικούς μέχρι εκκλησιαστικές και πασιφιστικές ομάδες, μέχρι τους αντι-αστυνομικούς συνασπισμούς, ξεκίνησαν να σχεδιάζουν τα δικά τους. Το πρώτο Σαββατοκύριακο κινητοποιήσεων υπήρχαν μισή ντουζίνα διαφορετικά καλέσματα, και τότε είναι που ξεκίνησαν και οι ταραχές εδώ. Τότε είναι που εμφανίστηκα και εγώ, αυτές τις πρώτες μέρες.

Πώς συντονίζεται η CHAZ με το υπόλοιπο κίνημα της πόλης;

FA: Θα έλεγα ότι είναι ένα κομμάτι του, αλλά δεν θα το αποκαλούσα το κέντρο του. Αυτή η στιγμή γύρω από το Black lives είναι τρομερή και κάθε ομάδα έχει αναλάβει καθοριστική δράση. Και θα έλεγα πως συνεχίζει. Υπάρχουν μη κερδοσκοπικές ομάδες που οργανώνουν πορείες, υπάρχουν εκκλησιαστικές ομάδες που οργανώνουν πορείες, υπάρχουν ομάδες κατά των φυλακών και ομάδες του κινήματος abolition (2), και πολλές από αυτές συμβαίνουν έξω από τον χώρο. Συνέβαιναν και πριν και χρησιμοποιούσαν τη δική τους υποδομή και πόρους για να τις οργανώσουν, και συμβαίνουν ακόμη.

Για παράδειγμα, υπήρξε πρόσφατα μία πορεία 60000 ανθρώπων ανάμεσα σε δύο από τα μεγαλύτερα πάρκα του Seattle, η οποία ελάχιστη σύνδεση είχε με την CHAZ. Υπήρξε επίσης μία παιδική πορεία που φάνηκε να έχει ελάχιστη σύνδεση με την CHAZ. Έχοντας πει αυτά, υπάρχουν πράγματα που οργανώνονται στον αυτόνομο χώρο. Έτσι, για παράδειγμα, χθες βράδυ (14 Ιουνίου) συμμετείχα σε μία πορεία που κινήθηκε έξω από την αυτόνομη ζώνη, μία πορεία Black Lives Matter, για να αντιμετωπίσει την αστυνομία και να καταλάβει δρόμους αλλού. Οι άνθρωποι οργανώνουν πράγματα και από τον αυτόνομο χώρο, αλλά αυτή η στιγμή είναι τόσο κομβική και πολύμορφη που πολλά πράγματα συμβαίνουν και έξω από αυτόν.

Ποιά ήταν η διαδικασία κατά την οποία πρωτοάνοιξε και ανακηρύχθηκε η ζώνη; Πώς ήταν οι κινητοποιήσεις πριν τον σχηματισμό της;

OCHAZ: Όπως με κάθε κοινωνικό κίνημα, είναι δύσκολο να εξακριβώσει κανείς την ακριβή προέλευση του. Τα γεγονότα που οδήγησαν στον σχηματισμό της CHAZ ήταν τόσο σουρρεαλιστικά και χαοτικά κάποιες φορές που δεν είμαι σίγουρος αν θα καταλάβω ποτέ πλήρως τι συνέβη και φτάσαμε εδώ. Αλλά θέλω να είναι ξεκάθαρο πως το “Καθεστώς” (έτσι λένε στην CHAZ το αστυνομικό τμήμα του Seattle) χτύπησε πρώτο. Μας σκοτώνουν για δεκαετίες. Για πάρα πολύ καιρό οι άνθρωποι του Capitol Hill παρακαλούσαν το Δημοτικό Συμβούλιο να συμμαζέψει τα χάλια του, αλλά ποτέ δεν άκουγαν. Είναι τόσο απασχολημένοι ρουφώντας το πουλί του Jeff Bezos που δεν μπορούν ούτε να μας κοιτάξουν. Οι λεγόμενοι πολιτικοί μας “ηγέτες” δεν θα χάσουν ούτε λεπτό τον ύπνο τους για τα νεκρά πτώματα περιθωριοποιημένων που στοιβάζονται στους δρόμους, έτσι τώρα θα τους δώσουμε κάτι για να χάσουν τον ύπνο τους για τα καλά.

Μα ακόμη και όταν κινητοποιηθήκαμε με τον “σωστό τρόπο”, κάνοντας ειρηνικές πορείες, άκουσαν τότε; Όχι. Έστειλαν τα τσογλάνια του Seattle Police Department (SPD) να μας κυνηγήσουν, μας φέρθηκαν σαν να είμασταν εγκληματίες – χειρότεροι από εγκληματίες, τουλάχιστον οι εγκληματίες δικαιούνται δίκη. Μοιάζαμε πιο πολύ με ζώα για αυτούς. Κατά τη διάρκεια της πορείας, παρακολούθησα ντουζίνες συντρόφων μου να τσακίζονται από την αστυνομία (3) επειδή ζητούσαν απλώς μεταρρυθμίσεις και φυλετική ισότητα. Δοκιμάσαμε την ασφαλή κοινωνική ανυπακοή αλλά τα καλόπαιδα στο SPD δεν μας απογοήτευσαν ποτέ όσον αφορά το επίπεδο βίας που πρέπει να περιμένουμε πλέον από αυτούς.

FA: Μιάμιση βδομάδα υπήρχαν σταθερά συγκρούσεις στον χώρο. Κάθε μέρα από τις 6 ή ίσως από τις 7 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα ή τη 1 το πρωί, αρκετά συχνές συγκρούσεις. Οι άνθρωποι ήταν αρκετά εξαντλημένοι, στην πραγματικότητα, όταν η αστυνομία αποσύρθηκε από τον χώρο. Σίγουρα πολλοί άνθρωποι εμφανίστηκαν εκείνη τη νύχτα, αλλά και πολλοί πήγαν σπίτι νωρίς. Έτσι όταν ανακηρύχθηκε η αυτόνομη ζώνη μετά τα μεσάνυχτα, πολλοί άνθρωποι δεν ήταν εκεί για το βράδυ – ούτε εγώ ήμουν.

Πώς κατέλαβε το πλήθος τον χώρο;

OCHAZ: Δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη τακτική ή μέθοδος, απλά… τον πήραμε. Δικός μας ήταν ούτως ή άλλως. Το στήσιμο των οδοφραγμάτων φάνταζε ως το πιο φυσικό πράγμα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να προστατευτούμε. Όταν γαμήθηκε η φάση στη διαδήλωση, γυρίσαμε στον αυτόματο, χωρίς σκέψη, απλά με την αγνή ενέργεια του πλήθους να καθοδηγεί την συγκεντρωμένη μας κίνηση. Κινηθήκαμε σαν μία μονάδα, σαν να μοιραζόμασταν όλοι το ίδιο σώμα και πνεύμα στην ένταση της στιγμής.

Το τελευταίο πράγμα που θυμάμαι είναι να αντικρίζω τους μπάτσους στην Pine Street. Χρησιμοποιώντας την τακτική του μπλακ μπλοκ, χρησιμοποιήσαμε τα σώματά μας για να δημιουργήσουμε ένα τοίχος, αλλά ποτέ δεν περίμενα ένας από αυτούς να τρέξει από γύρω και να χτυπήσει τον καλό μου φίλο, τον Dikembe, που στεκόταν στο πλάι. Ο “Big D” δεν ήταν καν κομμάτι του μπλοκ μας, ήταν απλά ένας αθώος περαστικός, και αυτό ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για μένα. Τα χασα. Ήξερα ότι το μπλοκ με χρειαζόταν, αλλά ο D είχε μπλέξει. Δεν μπορούσα να τον εγκαταλείψω ακόμα και αν χρειαζόταν να θέσω τον εαυτό μου σε κίνδυνο. Σε εκείνο το σημείο βασικά απλά έσβησαν όλα από την οργή μου και όταν συνήλθα, βρισκόμουν στην CHAZ.

Το μόνο που ξέρω είναι πως η ομάδα μας έσπασε τον κλοιό και τελικά κατέλαβε το East Precinct (4). Οι μπάτσοι απωθήθηκαν και τα οδοφράγματά μας στήθηκαν. Ο Dikembe ήταν βαριά τραυματισμένος, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε από το να κάνει την πρώτη – από τις πολλές – ταγκιά στο οδόφραγμα με έντονα φωτεινά γράμματα για να την δει όλος ο κόσμος: “CHAZ”. Για τους μπάτσους, η ταγκιά αυτή ήταν απειλή για να οπισθοχωρήσουν. Για εμάς, σήμαινε ελευθερία.

FA: Όλη εκείνη η μέρα ήταν τόσο περίεργη. Κάθε βράδυ γινόντουσαν συγκρούσεις με την αστυνομία. Η δήμαρχος υποσχέθηκε να μην χρησιμοποιηθούν δακρυγόνα, αλλά το επόμενο κιόλας βράδυ η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα. Την επόμενη μέρα πυροβόλησαν κάποιον και τη μεθεπόμενη η αστυνομία αποσύρθηκε. Έβγαλαν αυτή την δραματική ανακοίνωση το απόγευμα όπου ο αρχηγός της αστυνομίας έλεγε πως θα αποσυρθούν από το East Precinct.

Νομίζω πως υπήρχε αρκετό άγχος και σύγχυση για το τι να κάνουμε. Κυκλοφορούσε μια φήμη πως η αστυνομία αποσύρεται σαν ενέδρα για να αφήσει τους ανθρώπους να επιτεθούν στο τμήμα, να σπάσουν παράθυρα ή να το κάψουν, έτσι ώστε να έχει την αφορμή η αστυνομία να πει πόσο κακοί ήταν οι διαδηλωτές. Αυτό ήταν μια φήμη. Εκείνο το απόγευμα όταν οι άνθρωποι έφτασαν στον χώρο, πήγαν κατευθείαν στο κτίριο αλλά υπήρχε μία διστακτικότητα. Οι άνθρωποι δεν ήταν σίγουροι “Τι πρέπει να κάνουμε; Να του επιτεθούμε; Να συνεχίσουμε να διαδηλώνουμε απλώς στον χώρο;” Και αυτές οι συζητήσεις συνεχίστηκαν μέχρι τη νύχτα.

Έπειτα υπήρξαν φήμες πως τα Proud Boys (5) ήταν στην περιοχή, επίσης εντελώς ανεπιβεβαίωτες και πιθανότατα ψευδείς. Τότε οι άνθρωποι άρχισαν να σκέφτονται μήπως υπερασπιζόντουσαν τον χώρο. Και αν ερχόντουσαν άλλοι φασίστες να επιτεθούν στον χώρο; Πιστεύω πως μέσα από αυτές ακριβώς τις συζητήσεις προέκυψε η ανακήρυξη της αυτόνομης ζώνης.

Ποιά είναι η ιδέα πίσω από την CHAZ; Τι είναι τελικά μία “αυτόνομη ζώνη”;

FA: Οι αυτόνομες ζώνες έχουν μια μακρά ιστορία, πιθανότατα από την Παρισινή Κομμούνα όταν η Γαλλική κυβέρνηση αρνήθηκε να υπερασπιστεί την πόλη ενάντια στην Πρώσικη πολιορκία, μία ξένη πολιορκία. Ο λαός του Παρισιού κατέλαβε με έναν τρόπο τους μηχανισμούς της πόλης και σκέφτηκε “μπορούμε να την λειτουργήσουμε καλύτερα σύμφωνα με τα συμφέροντά μας. Δεν χρειαζόμαστε τελικά την προστασία σας, μπορούμε να προστατεύσουμε μόνοι μας τους εαυτούς μας”. Και τελικά αναμόρφωσαν την πόλη βασισμένοι σε μια ριζοσπαστικά νέα δημοκρατική αρχή, έναν πολύ πιο αμεσοδημοκρατικό τρόπο οργάνωσης.

Από τότε έχουν υπάρξει μία σειρά παρόμοιων μαζικών δημοκρατικών δράσεων για την επαναοικιοποίηση του χώρου και των υποδομών. Για τη λειτουργία του σύμφωνα με τα συμφέροντα του λαού και όχι της αστυνομίας, των επιχειρήσεων ή του στρατού. Έτσι το βλέπω σαν κομμάτι αυτής της παράδοσης, σαν κομμάτι αυτής της κληρονομιάς. Και ένα από τα πιο όμορφα πράγματα με αυτό τον χώρο είναι πως περνάει ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα αυτή τη στιγμή που η αστυνομία δεν μπορεί κυριολεκτικά να σταματήσει να δολοφονεί τον λαό στους δρόμους.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο σκοτώθηκε άλλος ένας Μαύρος από την αστυνομία στην Atlanta. Η αυτόνομη ζώνη λέει: “Φαίνεται πως στην πραγματικότητα δεν σας χρειαζόμαστε. Μπορούμε να κρατήσουμε τις γειτονιές μας ασφαλείς χωρίς αστυνόμευση. Μπορούμε να τις κρατήσουμε πολύ πιο ανθρώπινες χωρίς αστυνόμευση”. Αυτό είναι το πολιτικό μήνυμα που βγαίνει πολύ ξεκάθαρα και πολύ δυνατά από τη συγκεκριμένη κατάληψη.

OCHAZ: Η CHAZ είναι η ζωντανή απόδειξη πως ένας κόσμος χωρίς αστυνομία είναι εφικτός. Όταν λέμε “Defund the police” (6) εννοούμε ακριβώς αυτό. Οι μπάτσοι δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που προσπαθούν να λύσουν. Ειδικά για τους μετανάστες χωρίς χαρτιά, τους BIPOC, τις WOC (7), τους τρανς, τους queer και άλλες περιθωριοποιημένες κοινότητες που πολύ απλά δεν έχουν το προνόμιο της προστασίας όταν καλούν την αστυνομία για βοήθεια.

Για εμάς τους ανθρώπους του περιθωρίου, η ελάχιστη αλληλεπίδραση με την αστυνομία μπορεί να είναι μία θανατική ποινή. Η CHAZ είναι το αντίδοτο σε όλα αυτά. Η έμφασή μας στην αποκατάσταση και όχι στην αντεκδίκηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ήθους και της κινητήριου δύναμης πίσω από την CHAZ. “Αυτόνομη” για εμάς σημαίνει αυτονομία από τη μπότα του SPD στον συλλογικό μας λαιμό. Δεν χρειαζόμαστε την αστυνομία, καθώς προσέχουμε ο ένας τον άλλον. Πες το όπως θες: μία συλλογικότητα, μία κολλεκτίβα, μία κομμούνα. Πάνω από όλα, η CHAZ είναι μία οικογένεια

Πώς μοιάζει η καθημερινή ζωή εκεί τώρα; Είναι απλά ένας χώρος διαμαρτυρίας ή ξαναχτίζετε τις καθημερινές δομές της κοινότητας;

FA: Είναι πολύ ενδιαφέρον καθώς την πρώτη μέρα ανακήρυξης της αυτόνομης ζώνης δεν υπήρχαν καθόλου υποδομές ακόμα. Το κάλεσμα νομίζω ξάφνιασε πολλούς ανθρώπους. Τις επόμενες ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι ήρθαν και άρχισαν να στήνουν. Τώρα ο χώρος μοιάζει σαν πόλη μέσα στην πόλη. Έχει ιατρεία. Έχει ένα πολύ εκλεπτυσμένο δίκτυο διανομής φαγητού. Έχει ελέγχους της κοινότητας γύρω από διαμάχες και ενοχλήσεις. Έχει έναν χώρο συζητήσεων, ένα καφέ που ονομάζεται “the decolonial cafe”. Έναν κοινοτικό κήπο, περίπτερα πληροφοριών, εκπαιδευτικές συνεδρίες, βραδινές προβολές ταινιών και έναν συναυλιακό χώρο με βραδινά λάιβ από διάφορες μπάντες.

Έτσι υπάρχουν ένα σωρό δραστηριότητες εδώ, και ο ίδιος ο χώρος μοιάζει πολύ ζωντανός και ενδιαφέρον. Μοιάζει πραγματικά με ένα φεστιβάλ αντίστασης. Οι άνθρωποι μπορούν να συμμετάσχουν σε κινηματικούς χώρους, να οργανώσουν συζητήσεις και να σχεδιάσουν τις επόμενες δράσεις τους. Ή μπορούν να σκεφτούν πως θα σχεδιάσουν τον κήπο και να συζητήσουν τη σημασία ύπαρξης κοινοτικού κήπου, και διάφορα άλλα. Στα μάτια μου είναι θαυμάσιο αυτό που συμβαίνει.

Τις πρώτες μέρες δεν υπήρχε κάποια δομή αλλά μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας φτιάξαμε ένα μοντέλο γενικής συνέλευσης, που λαμβάνει χώρα τα απογεύματα. Η πρώτη πήρε την μορφή “speak-out”, άνθρωποι μιλούσαν για τις εμπειρίες τους και προσπαθούσαν να επεξεργαστούν πολλά πράγματα. Πολλές οι τραυματικές εμπειρίες από την αστυνομική βία των προηγούμενων εβδομάδων. Ακούστηκαν οι Μαύρες φωνές και οι καθημερινές τους δυσκολίες με την αστυνομία. Μετά από αυτό η γενική συνέλευση μετασχηματίστηκε σε ένα μοντέλο “ομάδας εργασίας” με αναφορές προόδου, διαχωρισμό της δουλειάς σε υποκατηγορίες, όπως τα λογιστικά, και τέλος ανατροφοδότηση. Δεν ξέρω αν κατάφεραν να πάρουν κάποιες συλλογικές αποφάσεις ή αν έχουν μία τέτοια διαδικασία, είτε είναι ψήφου, πλειοψηφικής ψήφου, ή συνέναισης. Αλλά είναι σίγουρα ένας χώρος όπου όλη η ζώνη μπορεί να συζητά.

Δεν μοιάζει καθόλου με αυτά που δείχνουν τα ακροδεξιά κανάλια όπως το Fox News. Δεν έχουμε ένοπλες σκοπιές ή κάτι τέτοιο. Τα σύνορά μας είναι ανοιχτά σε οποιονδήποτε είναι αλληλέγγυος με το Black Lives Matter και οποιονδήποτε αναζητά καταφύγιο από την αστυνομική παρενόχληση. Κάποιοι οδηγούν πολλά χιλιόμετρα για να έρθουν στην CHAZ και να προσφέρουν βοήθεια, ενώ άλλοι ζουν και εργάζονται αποκλειστικά εντός ζώνης. Όσοι έρχονται  εδώ με ανοιχτό μυαλό βλέπουν ένα ακμάζον περιβάλλον γεμάτο ανιδιοτελή αγάπη.

Μοιάζει σαν να είμαστε σε ένα διαυγές όνειρο όλο το 24ωρο. Χρησιμοποιούμε το πάρκο για να στεγάσουμε ψυχαγωγικές δραστηριότητες, όπως δωρεάν βραδιές προβολών, παραστάσεις stand-up και πάρτυ. Έχουμε ντόπιους αγρότες που ασχολούνται με καλλιέργειες, καλλιτέχνες που φτιάχνουν τοιχογραφίες για να περάσουν διάφορα κοινωνικά μηνύματα και πολλές δραστηριότητες για παιδιά και οικογένειες. Υπάρχουν φιλικά πρόσωπα παντού, όπως ο 63χρονος κάτοικος και μουσικός του δρόμου, ο “Papa Jacoby”, που διδάσκει αυθεντική Δυτικοαφρικανική djembe μουσική με ιδιαίτερο σεβασμό προς την κουλτούρα.

Όλοι περνούν πολύ όμορφα στην CHAZ, αλλά δεν μπορούμε να ξεχνάμε γιατί είμαστε εδώ και ενάντια σε ποιον παλεύουμε. Για αυτό κάνουμε συχνά μαθήματα της ιστορίας του ρατσισμού, των στρατηγικών αποικιοποίησης και της καταστροφικής κληρονομιάς των λευκών. Προσπαθούμε σκληρά να ξεμάθουμε τα συστήματα του ρατσισμού και να δημιουργήσουμε ένα μέρος στην CHAZ, όπου για μια φορά στην ιστορία, οι λευκοί θα κάτσουν στην άκρη και θα κάνουν χώρο για να ακουστούν οι φωνές των Μαύρων, των Καφέ και των Ιθαγενών.

Όπου και αν κοιτάξεις στην CHAZ, θα δεις μια ζωντανή κοινότητα που κάθε πολίτης κατανοεί τη σημασία του Black Lives Matter, και το πιστεύει πραγματικά με όλη του την ψυχή. Δεν έχω ξαναδεί ποτέ μου κάτι τόσο όμορφο που πραγματικά να με κάνει να κλάψω. Αυτή είναι η CHAZ.

Πόσο σημαντικά είναι τα πρότζεκτς αλληλοβοήθειας στη συνέχιση της λειτουργίας της ζώνης;

OCHAZ: Τα προγράμματα αλληλοβοήθειας είναι κλειδί στην επιτυχία της CHAZ όπως και οι μεθοδολογίες harm reduction οπότε είναι δυνατό. Οι άνθρωποι οργανώνονται γύρω από τις ανάγκες της κοινότητας. Η κοoπερατίβια «No-cop co-op» δεν δέχεται χρήματα –οτιδήποτε χρειάζεται ένας κάτοικος της CHAZ παρέχεται δωρεάν απ την κοοπερατίβα καθώς πιστεύουμε στους ανθρώπους πάνω από τα κέρδη. Η κουζίνα μας διανέμει  φαγητό στους αστέγους μέρα-νύχτα και δεν μιλάμε για κονσέρβες με φασόλια.  Στην CHAZ οποιοσδήποτε  πεινάει μπορεί να λάβει ένα πλήρες, θρεπτικό, ζεστό γεύμα από τοπικά υλικά ακόμα και να το συμπληρώσει με μία μπάλα παγωτό ή κάποια μπισκότα για επιδόρπιο.

Στη γωνία έχουμε ένα δωρεάν παιδικό σταθμό για να αποφορτίσουμε τις εργαζόμενες έγχρωμες γυναίκες, μαζί με ένα ιατρικό κέντρο “χωρίς ερωτήσεις” για όποιoν το έχει ανάγκη. Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά συγκεκριμένα που ζουν έξω από την CHAZ συχνά φοβούνται να επισκεφθούν ένα γιατρό καθώς η αποκάλυψη προσωπικών τους πληροφοριών μπορεί να φέρει το ICE (Immigration and Customs Enforcement) (8) στην πόρτα τους. Η CHAZ διασφαλίζει πως οι μετανάστες σύντροφοι μας δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν όταν πηγαίνουν για τσεκ-απ παρέχοντας μια βιώσιμη εναλλακτική στο λόμπι των φαρμακευτικών και άλλους δυτικούς ιμπεριαλιστικούς θεσμούς.

Άλλο ένα καμάρι της Αυτόνομης Ζώνης είναι το συνεργατικό αγροτικό μας πρόγραμμα. Όλοι οι πολίτες μπορούν να καλλιεργήσουν και να μοιραστούν τις καλλιέργειες τους στον κήπο μας, μα φυσικά έχουμε φυλάξει το πιο γόνιμο κομμάτι γης για τους Ιθαγενείς έτσι ώστε να πάρουν την ιδιοκτησία αυτού που είναι δικαιωματικά δικό τους χωρίς κάποια παρέμβαση.

Προς όλους αυτούς που πίστευαν πως ο λαός της Αμερικής δεν θα καταφέρει ποτέ να ξεφύγει από τον καπιταλισμό και να αποχαιρετήσει την ολιγαρχία: ξανά σκεφτείτε το- η CHAZ λειτουργεί και την αναβαθμίζουμε με ακόμα πιο κοινωνιο-κεντρικά προγράμματα κάθε μέρα.

FA: Η ομάδα αλληλοβοήθειας του Seattle που δημιουργήθηκε μόλις έσκασε η πανδημία έχει εμπλακεί τρομερά στην οργάνωση του χώρου της Αυτόνομης Ζώνης. Στήνοντας το δίκτυο φαγητού και άλλα δίκτυα διανομής που χρησιμοποιήθηκαν για τον Covid μπόρεσαν να τα χρησιμοποιήσουν και σε αυτόν τον χώρο. Αυτό ήταν κάτι εκπληκτικό. Η ιδέα της αλληλοβοήθειας και της αλληλο-υποστήριξης εδώ στον χώρο είναι ένα μεγάλο κομμάτι όλου αυτού. Έτσι, και η κοοπερατίβα “no cop co-op ”, όπου οι άνθρωποι παρέχουν ότι έχουν και το διανέμουν δωρεάν σε ανθρώπους που το χρειάζονται. Και οι δωρέες φαγητού είναι στην ίδια λογική. Κάποιοι διαθέτουν τεράστια αποθέματα εργασίας, πολύ περισσότρο από εμένα. Η ιατρική ομάδα είναι απίστευτη. Συγκρούονται με την αστυνομία  εδώ  και βδομάδες και περιθάλπτουν ανθρώπους που έχουν τραυματιστεί από την αστυνομία. Η ικανότητα τους να βρίσκουν ιατρικές προμήθειες και να τις μοιράζουν σε ανθρώπους που τις έχουν ανάγκη είναι πραγματικά απίστευτη.

Τι πιστεύετε για την απεικόνιση σας από τα ακροδεξιά μέσα; Διαφέρει από τις δικές σας εμπειρίες;

FA: Η CHAZ μοιάζει πραγματικά με ένα πολύ ευχάριστο χώρο. Έχουν υπάρξει πολλές προσπάθειες να πληγεί η εικόνα του χώρου από το Seattle Police Department ή τα ακροδεξιά μέσα ακόμη και από τα mainstream media.

Προσπαθεί η αστυνομία ή αυτόκλητοι ακροδεξιοί «τιμωροί» να εισέλθουν στη Ζώνη;

FA: H αστυνομία έχει ξαναμπεί στο χώρο. Το αστυνομικό τμήμα αφέθηκε τελείως παρατημένο. Ήταν ανοιχτό, ξεκλείδωτο και εντελώς προσβάσιμο. Τις πρώτες μέρες κανείς δεν μπήκε μέσα. Υπήρχε μία διστακτικότητα. Οι άνθρωποι δεν ήξεραν τί να κάνουν. Στη συνέχεια η αστυνομία μπήκε μέσα, το κλείδωσε και το περίφραξε. Απ’ όσο ξέρω αυτή είναι η μοναδική φορά που η αστυνομία μπήκε στο χώρο και εκτός από αυτό άλλες υπηρεσίες του Δήμου ανταποκρίθηκαν στις όποιες ανάγκες. Η δήμαρχος έχει ζητήσει από την Πυροσβεστική, το τμήμα Μεταφορών και το τμήμα πάρκων να εισέρχονται στην περιοχή. ‘Ετσι δεν έχω δει καθόλου αστυνομία από τότε εδώ.

OCHAZ: Οι φασίστες πάντα τρέχουν από πίσω μας, προβλέψιμοι ως συνήθως. Δυστυχώς, είναι απλά κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε και να βρούμε τρόπο να το αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Οι μπάτσοι μας έχουν αφήσει στην ησυχία μας τρέχοντας φοβισμένοι από τη στιγμή που τους διώξαμε απ΄τη Ζώνη. Αλλά σίγουρα υπάρχει ένα σμήνος από ακροδεξιούς μαλάκες που απειλούν να μπουν και να καταστρέψουν ότι δημιουργήσαμε εδώ. Αυτό που αυτοί οι μαλάκες αδυνατούν να καταλάβουν είναι πως τους παρακολουθούμε σαν γεράκι. Δεν θα τους περιμένουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν θα τους αφήσουμε να πειράξουν ούτε τρίχα από τους ανθρώπους μας. Σίγουρα έχουμε δεχθεί απειλές από μπάτσους ,“πατριώτες”, μηχανόβιους, ό,τι θες. Αλλά η CHAZ έχει ένα μήνυμα για όλους τους γλύφτες εκεί έξω: Σας ξέρουμε πολύ καλά. Κάντε μαλακίες και θα το μάθετε.

Πώς σκέφτεστε την CHAZ μακροπρόθεσμα; Το έχετε σκεφτεί να κρατάει βδομάδες ή μήνες;

OCHAZ: Προσπαθώ όσο μπορώ να να μην τυφλωθώ από αισιοδοξία. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να διανύσουμε για να πετύχουμε φυλετική ισότητα. Πρέπει να γίνει πολύ δουλειά για να επεκτείνουμε το πεδίο δράσης μας, να ασφαλίσουμε τις υποδομές μας και να χτίσουμε εκεινή την κοινότητα που λειτουργεί για όλους όχι μόνο για τους λευκούς, ή για τους POC (People Of Colour) που περνάνε για λευκούς. Όσοι από εμάς προερχόμαστε από μια πιο προνομιακή θέση προσπαθούμε ακόμα να αποφεύγουμε να θέτουμε τον εαυτό μας στο επίκεντρο, γιατί το να ξεριζώνεις τα κατάλοιπα του ρατσισμού δεν είναι μια ζαριά αλλά δουλειά φουλ-ταιμ.

Γι’ αυτό και τοποθετούμε καθημερινές υπενθυμίσεις έτσι ώστε οι ίδιοι οι δρόμοι που περπατάμε να δηλώνουν δυνατά και καθαρά για τι αγωνιζόμαστε. Λιγο-λίγο καλύπτουμε κάθε κτίριο με αφιερώσεις στον George Floyd, τη Sandra Bland, τον Tamir Rice, τον Michael Brown και άλλους. Απ-εξευγενίζουμε την πόλη αλλάζοντας ακόμα όνομα στους δρόμους που έχουν πάρει το όνομας τους από αποικιοκράτες. Έτσι, αποκαθηλώνουμε τα όποια υπολείμματα ρατσιστικού παρελθόντος της χώρας μας για να βαδίσουμε προς ένα καλύτερο μέλλον. Θέτουμε ψηλά τον πήχη προς την πλήρη αυτάρκεια, ώστε να μην στηριζόμαστε πια σε εξωτερικές δωρεές. Το επόμενο πράγμα στη λίστα μας είναι ένα θερμοκήπιο, ώστε να παρέχουμε μεγαλύτερο εύρος βίγκαν επιλογών στην κουζίνα.

FA: Εξαιρετική ερώτηση. Όταν ήμουν εκεί χθες μου έμοιαζε βέβαιο. Οι άνρωποι έχουν φυτέψει φανταστικούς κήπους. Όλα τα πρότζεκτ αλληλοβοήθειας που ανέφερα νωρίτερα, το ιατρείο και η διανομή φαγητού είναι όλα πραγματικά πολύ καλά οργανωμένα. Οι υποδομές που έχουν είναι εντυπωσιακές. Έτσι, φαίνεται να έχει μια αίσθηση πως θα κρατήσει καιρό. Τι θα βγει από όλο αυτό δεν είμαι πολύ σίγουρος. Πολλές ομάδες έχουν θέσει αιτήματα, κάποια στην ίδια κατεύθυνση κάποια άλλα διαφέρουν. Ακόμα δεν ξέρουμε τι μπορεί να επιτευχθεί, ούτε ακριβώς τον τελικό στόχο, νομίζω πως όλες αυτές είναι συζητήσεις που είναι ακόμα σε εξέλιξη στις γενικές συνελεύσεις. Αυτή τη στιγμή όμως μου δίνει την αίσθηση πως θα κρατήσει.

Έχετε κάνει κάποια δουλειά με τις φυλές Ιθαγενών στην περιοχή;

OCHAZ: Κάθε απόφαση που παίρνουμε στη CHAZ προϋποθέτει την πλήρη κατανόηση και αναγνώριση πως αυτή η γη ανήκει πρώτα στους Ιθαγενείς. Τελεία. Οι ανάγκες των φυλών παραμένουν πρώτη προτεραιότητα στην  CHAZ για να εξασφαλίσουμε πως λαμβάνουν την εκπροσώπηση που αξίζουν την οποία είχαν χάσει με το παλιό καθεστώς. Πάντα φροντίζουμε ότι κάνουμε να εχει την έγκριση των ηγετών των τοπικών φυλών. Ένα από τα πρώτα πράγματα που κάναμε μετά την ανακήρυξη της CHAZ ήταν να συμβουλευτούμε τον Αρχηγό της φυλής των Duwamish και τον πνευματικό του σύμβουλο. Δε θα θέλαμε να κάνουμε κάτι χωρίς τις ευλογίες τους.

Προσωπικά γιατί είστε τόσο παθιασμένοι με όλο αυτο;

FA: Αρχικά είναι το Black Lives Matter αυτό απ’ το οποίο προήλθε και ξεκινάει όλο αυτό. Νομίζω πως πρέπει να ολοκληρωθεί με την αναγνώριση της Μαύρης ανθρωπότητας, της Μαύρης ακεραιότητας και της Μαύρης αξιοπρέπειας. Επίσης, αυτή τη στιγμή μπορούμε να προσπαθήσουμε να ξανασκεφτούμε και να φανταστούμε ριζοσπαστικά πώς θα μπορούσαν να μοιάζουν οι πόλεις μας. Είναι μία από εκείνες τις στιγμές. Η χρηματοδότηση σε τοπικό επίπεδο ευνοεί τον μιλιταρισμό και τη βία. Αυτό ισχύει και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό δείχνει στην κατεύθυνση πως όταν οργανωνόμαστε για να καλύψουμε τις ανθρώπινες ανάγκες αυτό που προκύπτει είναι όμορφες κατασκευές τέχνης, νέες μορφές μουσικής, νέες μορφές λογοτεχνίας, νέες πολιτικές ιδέες, νέες υποδομές για την παροχή ιατρικής φροντίδας και φαγητού για όλους. Αυτές είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να θέτουμε και η Αυτόνομη Ζώνη δείχνει με πολύ εμφατικό τρόπο αυτό ακριβώς.

OCHAZ: Να το θέσω απλά, το Capital Hill είναι το σπίτι μου. Οι άνθρωποι μας κουράστηκαν από την αντιμετώπιση του καθεστώτος σε καθημερινή βάση. Δεν μπορώ να κάτσω πίσω και να παρακολουθώ τους ανθρώπους μου να βασανίζονται από την “λεπτή μπλε γραμμή” (9) πια. Έχουμε τη δική μας “ γραμμή” στο Capital Hill: την γραμμή του ουράνιου τόξου. Και η γραμμή μας δεν είναι λεπτή- είναι πολύ χοντρή και καλά θα κάνουν να μην την περάσουν.

Πηγή

Σημειώσεις

  1. Το Δημοτικό Συμβούλιο σχεδίαζε να δαπανήσει αρκετά εκατομμύρια για να κατασκευάσει το πιο ακριβό αστυνομικό τμήμα σε όλη τη χώρα, μία κατασκευή που θα προσομοίαζε πιο πολύ σε φρούριο.
  2. Το κίνημα abolition ήταν το κίνημα κατάργησης της δουλείας. Πλέον βέβαια ο όρος χρησιμοποιείται σε ένα πολύ πιο ευρύ πλαίσιο.
  3. Εδώ αναφέρει τον όρο riot police και εννοεί τις αντίστοιχες Μονάδες Αποκατάστασης Τάξης των ΗΠΑ.
  4. Είναι το αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται μέσα στην Αυτόνομη Ζώνη.
  5. Alt-right κίνημα στις ΗΠΑ
  6. “Υποχρηματοδοτήστε την αστυνομία”. Βασικό σύνθημα των διαδηλώσεων με αφορμή τον θάνατο του George Floyd.
  7. BIPOC: Black, Indigenous and People Of Colour

WOK: Women Of Colour

  1. Είναι το αντίστοιχο Τμήμα Αλλοδαπών.
  2. “Thin blue line”: είναι όρος που χρησιμοποιείται για να δείξει ότι η αστυνομία είναι η γραμμή που συγκρατεί την κοινωνία από το να βυθιστεί σε ένα βίαιο χάος.