Σκαλίζοντας τα γεγονότα | 16 Noεμβρίου

Μια καθημερινή ματιά στην Ιστορία

| 16/11/2018

Το Περιοδικό και οι εκδόσεις Historical Quest συνεργάζονται και σας παρουσιάζουν μια καθημερινή ματιά σε ιστορικά γεγονότα. Γιατί η Ιστορία υπάρχει για να τη σκαλίζουμε…

16 Νοεμβρίου 1776: Αμερικανική Επανάσταση: H Δημοκρατία των Επτά Ηνωμένων Επαρχιών (Κάτω Χώρες) γίνεται το πρώτο κράτος που αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των Η.ΠΑ. Το Σύνταγμα των Η.ΠΑ. βασίστηκε στο Σύνταγμα της Δημοκρατία των Επτά Ηνωμένων Επαρχιών.

16 November 05

16 Νοεμβρίου 1828: Ελληνική Επανάσταση: υπογράφεται το Πρωτόκολλο του Λονδίνου, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ενός αυτόνομου ελληνικού κράτους υπό οθωμανική κυριαρχία, που θα περιλαμβάνει το Μοριά και τις Κυκλάδες.

16 November 04

16 Νοεμβρίου 1849: Ρωσικό δικαστήριο καταδικάζει το συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε θάνατο για αντικυβερνητικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με μία ριζοσπαστική ομάδα διανοούμενων. Αργότερα η ποινή του θα μετατραπεί σε καταναγκαστικά έργα. Ο Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι (11 Νοεμβρίου 1821 – 9 Φεβρουαρίου 1881) ήταν Ρώσος συγγραφέας, κορυφαία μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας.Στις 16 Νοεμβρίου 1849 ο Ντοστογιέφσκι και οι σύντροφοί του δικάστηκαν και καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Ακολούθησε ένας πόλεμος νεύρων με εικονικές εκτελέσεις και ατέλειωτες ώρες παραμονής σε μια πλατεία της Πετρούπολης, στις 22 Δεκεμβρίου του 1849, σε αναμονή του εκτελεστικού αποσπάσματος. Η ποινή του μετατράπηκε τελικά σε τετραετή εξορία και καταναγκαστικά έργα στο Ομσκ της Σιβηρίας.

16 November 03

16 Νοεμβρίου 1920: Ιδρύεται η εθνική αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways, ως Queensland and Northern Territory Aerial Services Limited. Η Qantas (επίσημα ως Qantas Airways Limited) είναι ο εθνικός αερομεταφορέας της Αυστραλίας. Το αρχικό όνομα ήταν “Qantas”, ένα αρκτικόλεξο για τη λέξη “Queensland and Northern Territory Aerial Services”. H αεροπορική εταιρεία εδρεύει στο Σύδνεϋ, με κύριο κόμβο της στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ. Είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, είναι η παλαιότερη αεροπορική εταιρία με συνεχή λειτουργία στον κόσμο και η δεύτερη αρχαιότερη στον κόσμο συνολικά.

16 November 06

 

16 Νοεμβρίου 1940: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: σε απάντηση στην ισοπέδωση του Κόβεντρι από τη γερμανική Λουφτβάφε δύο ημέρες πριν, η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία βομβαρδίζει το Αμβούργο.

16 November 01

16 Νοεμβρίου 1940: Ολοκαύτωμα: στην κατεχόμενη Πολωνία, οι Ναζί αποκλείουν το Γκέτο της Βαρσοβίας από τον έξω κόσμο.

16 November 02

16 Νοεμβρίου 1945: Ιδρύεται η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO). Στόχος του Οργανισμού αυτού είναι η παγίωση της παγκόσμιας ειρήνης μέσα από την επικοινωνία των λαών δια της εκπαίδευσης, των φυσικών και κοινωνικών επιστημών και του πολιτισμού.16 November 07