Γερμανία: Στόχος παρακολούθησης από τις μυστικές υπηρεσίες ξένοι δημοσιογράφοι

Το Der Spiegel αποκάλυψε ευρύ δίκτυο παρακολουθήσεων που είναι άγνωστο αν λειτουργεί ακόμη

| 01/03/2017

Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν συστηματικά δημοσιογράφους ξένων ΜΜΕ που εργάζονταν στη Γερμανία. Αυτό υποστηρίζει άρθρο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel, στο οποίο υπογραμμίζεται ότι οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών (BDN) από το 1999 και μετά συμπεριέλαβε στους καταλόγους υποκλοπών «τουλάχιστον 50 νούμερα τηλεφώνου, φάξ ή διευθύνσεις ηλεκτρονικών ταχυδρομείων» δημοσιογράφων αλλά και συντακτικών ομάδων.

Δημοσιογράφοι του BBC, της εφημερίδας New York Times ή του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, αραβικών ΜΜΕ, κυρίως από Κουβέιτ, Λίβανο, αλλά και δημοσιογράφοι από ΜΜΕ της Ινδίας, του Νεπάλ ή της Ινδονησίας βρέθηκαν στο στόχαστρο των γερμανικών παρακολουθήσεων, οι οποίες δεν περιορίζονταν απαραίτητα μόνο εντός γερμανικού εδάφους καθώς, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είχαν παγιδευτεί, πχ, ακόμη και συγκεκριμένα τηλέφωνα και φαξ στην έδρα του BBC στο Λονδίνο ή το νούμερο τηλεφώνου της αμερικανικής εφημερίδας New York Times στο Αφγανιστάν, όπως και τα κινητά και δορυφορικά τηλέφωνα του πρακτορείου Reuters στο Αφγανιστάν, στο Πακιστάν και τη Νιγηρία.

Το περιοδικό δεν διευκρινίζει εάν οι μυστικές υπηρεσίες της Γερμανίας συνεχίζουν και σήμερα την παρακολούθηση. Χαρακτηριστικά ο ένας εκ των δύο δημοσιογράφων που υπογράφουν το άρθρο απαντώντας σε ερώτηση που έθεσε το Γαλλικό πρακτορείο, παραδέχεται ότι δεν γνωρίζει αν το δίκτυο παρακολούθησης είναι ενεργό και ότι μπορεί μόνο να εικάσει ότι δεν είναι.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται επίσης ότι στην κατοχή του Der Spiegel ήρθε μόνο ένα μέρος των επίμαχων εγγράφων, κάτι που σημαίνει ότι δεν αποκλείεται η λίστα των παρακολουθήσεων να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Στη Γερμανία, με βάση τη νομοθεσία, οι υπηρεσίες πληροφοριών δεν έχουν δικαίωμα να παρακολουθούν πρόσωπα των οποίων το επάγγελμα εμπίπτει σε κανόνες μυστικότητας νομοθετικά, πχ δικηγόρους, γιατρούς, δημοσιογράφους ή ιερείς. Η νομοθεσία αυτή επεκτείνεται και καλύπτει και τους ξένους επαγγελματίες αυτών των κλάδων. Το γερμανικό παράρτημα της οργάνωσης «Ρεπόρτερ χωρίς Σύνορα» κάνει λόγο για «συστηματική παρακολούθηση δημοσιογράφων» στη χώρα που συνιστά «κατάφωρη επίθεση κατά της ελευθερίας του Τύπου» και για «νέες διαστάσεις στην παραβίαση του συντάγματος». Εμφανίζεται μάλιστα μάλλον βέβαιη ότι οι παρακολουθήσεις σε βάρος ξένων δημοσιογράφων και πιθανώς και Γερμανών συνεχίζονται.

Οι αποκαλύψεις του Der Spiegel έρχονται σε μια διόλου τυχαία στιγμή καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ κατέθεσε στην επιτροπή που εξετάζει το σκάνδαλο των αμερικανικών παρακολουθήσεων σε βάρος της Γερμανίας, η οποία ολοκληρώνει τις εργασίες της. Από την πλευρά τους, οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες απλώς αρνήθηκαν να σχολιάσουν.