Οι post-νεοψυχεδελικοί Lumen Drones στη Στέγη

28 Ιανουαρίου / 21:00 Μικρή Σκηνή

| 21/01/2016

Τους χαρακτηρίζουν οι αργόσυρτες μουσικές φράσεις, χαλαρές στην ανάπτυξή τους όπως και η μεγάλη, συχνά, διάρκεια των κομματιών τους. Tους έστησαν ο Νορβηγός Nils Økland -που ηχογραφεί μεταξύ άλλων και στην ECM- και οι συμπατριώτες του, Per Steinar Lie –κιθάρα- και Ørjan Haaland – ντραμς- των Low Frequency in Stereo,  ενός συγκροτήματος με πέντε δίσκους στο ενεργητικό του και αρκετά γνωστού στη παγκόσμια post lο- fi σκηνή.

Lumen2

Βιρτουόζος του παραδοσιακού νορβηγικού βιολιού hardanger,  ο Økland το αξιοποιεί σαν όργανο συνειδητού αυτοσχεδιασμού ακόμη και πειραματισμών ενίοτε, δε, παρακολουθεί μαζί του τα τεκταινόμενα στο σύγχρονο ροκ. Δηλώνει πως η μουσική του είναι ένα υβρίδιο ανάμεσα στην ποίηση της φολκ μουσικής και την ενέργεια του πανκ. Και όντως, όταν ακούς συνθέσεις -από το ομώνυμο πρώτο άλμπουμ για την ECM-  συνθέσεις σαν το “Ira Furore” ή το μεθεπόμενο “Echo Plexus” καταλαβαίνεις πως οι οργανικές φόρμες των Lumen Drones έλκουν, μάλλον, τις καταβολές τους από αντίστοιχες των λυρικών μινιμαλιστών Durutti Column ή των  ροκ μαξιμαλιστών Doors, ιδιαίτερα  στα μέρη εκείνα όπου απουσιάζει η φωνή του Morrison- πχ στο “Anemone” με ολοκάθαρους ήχους  απ’ το “The End”. Ψυχεδελική drone μπάντα χαρακτηρίζουν οι μουσικοί το σχήμα τους, αλλά πολλές φορές ξεσπάνε σε  δημιουργικούς αυτοσχεδιασμούς με θορυβώδη κατάληξη, όταν δεν αρέσκονται να μινιμαλίζουν με  επαναλαμβανόμενες μουσικές φράσεις και φολκίζουσες μελωδικές αναφορές.

Nils Okland

Εν προκειμένω, το γκρουπ συστάθηκε όταν βρέθηκαν  Økland και Low Frequency in Stereo να παίζουν, ξεχωριστά, σε ένα φιλανθρωπικό  τοπικό φεστιβάλ. Ένιωσαν πως ταιριάζουν οι μουσικές τους αύρες και το καλλιτεχνικό προϊόν της ένωσής τους είναι πράγματι εντυπωσιακό. Συνήθως, τα κομμάτια δεν έχουν φινάλε και αυτό το καταλαβαίνει κανείς στις συναυλίες,  καθώς η διάρκειά τους αυξομειώνεται αναλόγως τις διαθέσεις μουσικών και θεατών. Με την κιθάρα του Lie να παίζει άγρια και δυνατά, να αυτοσχεδιάζει και το οκτάχορδο βιολί του Økland να δημιουργεί ισοκρατικές αντηχήσεις ένεκα κατασκευής, αλλά και τα κρουστά του Haaland να χτυπάνε ανάλογα με τον ρυθμό -με τα διάφορα πετάλια και τις λούπες να χτίζουν ένα συναρπαστικό σύμπαν παλαιών και νέων ακουσμάτων, μα, πάνω από όλα, έναν ήχο που συνεπαίρνει τους ανοιχτούς σε υβριδικά ακούσματα ανθρώπους.

lumen_Digital_Poster

Nils Økland: βιολί Hardanger
Per Steinar Lie: κιθάρες
Ørjan Haaland: τύμπανα

 info:

Κανονικό: 15 €
Μειωμένο ή Μικρή Παρέα
(5-9 άτομα): 10 €
Μεγάλη Παρέα (10+ άτομα): 9 €
ΑΜΕΑ & Άνεργοι: 5 €
Συνοδός ΑΜΕΑ: 10 €

Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Βιολογία στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Παράλληλα, έπαιξε ως μουσικός παραγωγός σε πολλά ραδιόφωνα για πολλά χρόνια και έγραψε ως μουσικός κριτικός σε μια σειρά περιοδικά. Αυτό συνεχίζει μέχρι και σήμερα.