Είμαι ο εγγονός του διοικητή του Άουσβιτς:

"Όταν ξεχνάμε, η ιστορία επαναλαμβάνεται"

| 16/05/2014

#Ο εγγονός του ναζί, διοικητή του Άουσβιτς, Rudolf Höss στέλνει στους Ευρωπαίους ψηφοφόρους το δικό του μήνυμα:

Γνωρίζω παραπάνω από τους περισσότερους ανθρώπους την επιθυμία του να ξεχάσεις.
Έχουν υπάρξει στιγμές που θέλησα να αρνηθώ το παρελθόν μου και να προσποιηθώ ότι είμαι κάποιος άλλος.
Αλλά δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε το παρελθόν μας, όσο κι αν αυτό μας πονάει.
Γιατί όταν ξεχνάμε, η ιστορία επαναλαμβάνεται.
Φοβάμαι ότι αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή.
Σε όλη την Ευρώπη ακροδεξιά πολιτικά κόμματα αυξάνουν τη δύναμή τους.
Και αν δεν κάνουμε τίποτα γι αυτό, τότε δεν έχουμε διδαχτεί τίποτα.
Το όνομά μου είναι Rainer Höss. Ο παππούς μου ήταν ο Rudolf Höss, ο ναζί διοικητής του στρατόπεδου συγκέντρωσης Άουσβιτς.
Η ιστορία μου, μου έμαθε πως η δημοκρατία, η ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα ποτέ δεν πρέπει να θεωρούνται δεδομένα…

Μη ξεχάσεις. Να ψηφίσεις.
Για μια ελεύθερη, από τους ναζί, Ευρώπη.


Rainer Höss

v238-Rudolf-Hoess-AP

Ο Rudolf Höss λίγο μετά τη συλληψή του

Ο Rudolf Franz Ferdinand Höss, ήταν ένας Obersturmbannführer (αντισυνταγματάρχης) των SS και από τις 4 Μαΐου του 1940 έως το Νοέμβριο του 1943, ο διοικητής του κολαστηρίου – στρατοπέδου συγκέντρωσης, Άουσβιτς.  Εκεί όπου υπολογίζεται ότι πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι θανατώθηκαν. Ο Höss εντάχθηκε στο ναζιστικό Κόμμα το 1922 και στα SS το 1934.

Στις 11 Μάρτη του 1946 συνελήφθη από τους Βρετανούς κοντά στο Flensburg της Γερμανίας και στις 25 Μαΐου του 1946, παραδόθηκε στις πολωνικές αρχές και το Ανώτατο Εθνικό Δικαστήριο της Πολωνίας. Η δίκη του διήρκεσε από τις 11 Μαρτίου έως τις 29 Μαρτίου του 1947 . Κατά τη διάρκεια της δίκης του, όταν κατηγορήθηκε για τη δολοφονία τρισήμιση εκατομμυρίου ανθρώπων, ο Höss απάντησε: “Όχι. Ήταν μόνο δυόμιση εκατομμύρια. Οι υπόλοιποι πέθαναν από τις ασθένειες και την πείνα».


Ο Höss καταδικάστηκε σε θάνατο δι’ απαγχονισμού στις 2 Απριλίου του 1947. Η ποινή εκτελέστηκε στις 16 Απριλίου σε χώρο του πρώην στρατοπέδου συγκέντρωσης του Άουσβιτς. Στο σημείο εκτέλεσης της ποινής του υπάρχει ακόμη πινακίδα που αναγράφει:

Εδώ βρισκόταν η τοποθεσία “Gestapo” του στρατοπέδου. Εδώ ανακρίνονταν κρατούμενοι ύποπτοι για συμμετοχή στο υπόγειο κίνημα αντίστασης του στρατοπέδου ή ύποπτοι για προετοιμασία προσπάθειας απόδρασης. Πολλοί κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους ως αποτέλεσμα του ξυλοδαρμού και των βασανιστηρίων. Ο πρώτος διοικητής του Άουσβιτς , αντισυνταγματάρχης των SS, Rudolf Höss, ο οποίος δικάστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο μετά τον πόλεμο από το πολωνικό Ανώτατο Εθνικό Δικαστήριο , απαγχονίστηκε εδώ, στις 16 Απριλίου του 1947.

Arbeit Macht Frei

“Η εργασία απελευθερώνει”. Λίγο μετά την εκτέλεση του Höss, το Άουσβιτς ξεκίνησε να λειτουργεί ως μουσείο μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Περισσότερα Άρθρα

Oι Λέξεις Ταξιδεύουν, Eduardo Galeano. Μετ: Ισμήνη Κανσή, Εκδ. Πάπυρος

Ενενήντα σύντομα αφηγήματα -παραμύθια, παραβολές, αφορισμοί… Ο μαγικός ρεαλισμός του Γκαλεάνο μας βάζει για άλλη μια φορά μέσα σε ένα παιχνίδι ανάμεσα στις λέξεις και τη σιωπή τους, τις λέξεις και τη μνήμη τους, τις λέξεις και τον χωροχρόνο τους…