Λετονία: Τιμές στους ναζί, καταστολή στους αντιφασίστες

Ουκρανοί και Λετονοί ναζί παρελαύνουν στην Ρίγα, αλλά οι αντιφασίστες συλλαμβάνονται και απελαύνονται

| 17/03/2016

Η χθεσινή, ετήσια ναζιστο-παρέλαση στο κέντρο της Ρίγας, πρωτεύουσας της Λετονίας, είχε και ουκρανικό «χρώμα», αφού σε αυτήν εκπροσωπήθηκαν και οι ναζί του «πολιτικού» σκέλους του ουκρανικού φασιστικού τάγματος «Αζόφ», γνωστού διεθνώς για θηριωδίες στην Ανατολική Ουκρανία.

Η αλήθεια είναι ότι για δικούς τους λόγους, που σχετίζονται περισσότερο με τις εσωτερικές πολιτικές διεργασίες στην Λετονία παρά, φυσικά, για ιδεολογικούς, οι Λετονοί ναζί δεν επέτρεψαν στους Ουκρανούς ομοϊδεάτες τους να παρελάσουν μαζί με τα γηραλαία μέλη, τους απογόνους και τους νοσταλγούς των Λετονικών SS, με αποτέλεσμα οι Ουκρανοί να παρελάσουν ξεχωριστά.

Αυτό το «ατυχές» γεγονός δεν εμπόδισε τον επικεφαλής του «πολιτικού» σκέλους του «Αζόφ», που συμμετείχε στην παρέλαση, να εγκωμιάσει την «εκδήλωση», δηλώνοντας ευθαρσώς ότι βρίσκεται εκεί διότι… «οι παππούδες μας πολέμησαν τον ίδιο εχθρό». Οι «παππούδες» τους είναι οι Ουκρανοί και Βαλτικοί ναζί που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς ναζί κατακτητές πολεμώντας τον Κόκκινο Στρατό και ματοκυλώντας τα κατεχόμενα εδάφη της Σοβιετικής Ενωσης. Θυμίζουμε ότι ακριβώς αυτές οι φασιστικές, δοσιλογικές οργανώσεις αναγνωρίστηκαν με κάθε επισημότητα στις χώρες της Βαλτικής – μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης – και στην Ουκρανία, «λατρεμένο παιδί» της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Για την ιστορία θυμίζουμε ότι η επιλογή της συγκεκριμένης μέρας για την ναζιστο-παρέλαση δεν είναι τυχαία. Στις 16 Μάρτη του 1944, δύο μεραρχίες των λετονικών SS, ενταγμένες πλήρως επιχειρησιακά στα γερμανικά SS, προσπάθησαν να σταματήσουν προελαύνοντα τμήματα του Κόκκινου Στρατού στον ποταμό Βελίκαγια.

Ανεπιτυχώς.

Τα φρικιαστικά εγκλήματα κατά αιχμαλώτων μαχητών του Κόκκινου Στρατού και παρτιζάνων, καθώς και εναντίον του άμαχου πληθυσμού από τα λετονικά SS έχουν τεκμηριωθεί σε σειρά μεταπολεμικών δικών.

Χαρακτηριστικό του φασιστικού τους μένους είναι ότι η 19η μεραρχία των λετονικών SS, ή τουλάχιστον ό,τι απέμεινε από αυτήν, συνέχιζε να πολεμά ακόμη και μετά την συνθηκολόγηση της φασιστικής Γερμανίας στις 9 Μάη του 1945.

Η πρώτη ναζιστο-παρέλαση έγινε στην μετασοβιετική Ρίγα το 1994. Από το 1998 λαμβάνει χώρα υπό την αιγίδα του λετονικού κράτους με σχετικό νόμο μάλιστα.

Οι μόνοι που αντιδρούν, σε επίπεδο κρατών και διεθνών φορέων, σε αυτήν την αθλιότητα είναι το Κέντρο Βίζενταλ και η Ρωσία.

Ο διευθυντής του Κέντρου, Εφραϊμ Ζούροφ, σημείωσε σε δήλωσή του στο δίκτυο «Russia Today» ότι όσοι εκλαμβάνουν αυτές τις παρελάσεις ως «αγώνα για την ελευθερία» και ως «τιμή στην ανεξαρτησία της Λετονίας», πρέπει να καταλάβουν ότι αμέτρητοι άνθρωποι χάθηκαν σε όλη την Ευρώπη και στην Λετονία και από την συνεργασία Λετονών με τους ναζί.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από «ολοφάνερη προπαγάνδα και ηρωοποίηση προσώπων που συμμετείχαν σε μαζικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, τα οποία διέπραξαν ναζί και συνεργάτες τους κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».

Αναφερόμενο πιο συγκεκριμένα στην στάση των λετονικών αρχών, το ρωσικό ΥΠΕΞ σημειώνει ότι «σε αυτό το πλαίσιο, προκαλεί σοβαρές ανησυχίες η συστηματική παρενόχληση, από τις αρχές της Λετονίας, αντιφασιστικών οργανώσεων».

Κάνει λόγο χαρακτηριστικά για «κατασκευή ποινικών υποθέσεων», όπως στην περίπτωση του στελέχους της λετονικής Αντιφασιστικής Επιτροπής, Αλεξέι Σαρίποφ.

Η Λετονική Αντιφασιστική Επιτροπή δημιουργήθηκε το 2005 και έκτοτε, τα μέλη και τα στελέχη της δέχονται πλήθος κρατικές και παρακρατικές πιέσεις, ενώ είναι συχνά θύματα προβοκατσιών.

Οι προσπάθειές της να οργανώσει αντισυγκεντρώσεις κάθε χρόνο στις 16 Μάρτη «προλαμβάνονται» από τους μηχανισμούς καταστολής με συλλήψεις και απαγορεύσεις.

Το 2008 η Εσθονία εμπόδισε τον Σαρίποφ να μπει στην χώρα διότι το όνομά του βρίσκεται σε «λίστα ανεπιθυμήτων».

Το 2009 η Επιτροπή διοργάνωσε συνέδριο στην Ρίγα για ένα «Μέλλον χωρίς ναζισμό», αλλά οι λετονικές αρχές δεν επέτρεψαν σε αντιφασίστες από την Ρωσία και την Εσθονία να περάσουν στην χώρα.

Κάτι ανάλογο έγινε και τα προηγούμενα 24ωρα. Πριν την ναζιστο-παρέλαση, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Λετονίας «εξήγησε» στους δημοσιογράφους πώς θα ενεργήσουν οι υφιστάμενοί του για την «αποφυγή φυσικής σύγκρουσης». Με άλλα λόγια, πώς να εμποδιστούν Λετονοί και ξένοι αντιφασίστες να «χαλάσουν» την ναζιστο-«γιορτή». Ο ίδιος βέβαια το έθεσε ως… «προστασία των πολιτών μας από ανεπιθύμητη πρόκληση». Την οποία βέβαια, για το λετονικό κράτος… «συνιστούν» οι αντιφασίστες και όχι τα νεκραναστημένα SS!

Ενας από τους τρόπους με τους οποίους προστατεύει τους ναζί η Λετονία είναι απαγορεύοντας την είσοδο στην χώρα σε αντιφασίστες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πρόεδρου του Συλλόγου Θυμάτων των ναζιστικών καθεστώτων, καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, Κορνέλια Γκερτ.

Η Γκερτ επρόκειτο να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο ενάντια στην πορεία των λετονικών SS, αλλά ήταν στην «μαύρη λίστα» των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος Ρίγα.

Η πανεπιστημιακή και ακτιβίστρια πληροφορήθηκε την ύπαρξη ενός τέτοιου καταλόγου, με το όνομά της μάλιστα, στο αεροδρόμιο του Αμβούργου, όταν επιβιβάστηκε στην πτήση της «Air Baltic». Ακόμη πέντε συνάδελφοι της Γκερτ στάθηκαν άτυχοι. Πέταξαν με άλλη αεροπορική εταιρεία από το Βερολίνο και συνελήφθησαν κατά την άφιξή τους στη Ρίγα, διότι… ως πολίτες της ΕΕ, αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα οικειοθελώς, όπως προβλέπεται από την Σένγκεν!

Σύμφωνα με την Γκερτ, η οποία επικοινώνησε με τους συναδέλφους της τηλεφωνικά, οι συλληφθέντες τέθηκαν υπό κράτηση για δύο ημέρες και στη συνέχεια απελάθηκαν.

Είναι προφανές πως ούτε η Γκερτ, ούτε οι συνεργάτες της υπέπεσαν σε κάποιο τυπικό αδίκημα. Απλώς, οι λετονικές αρχές τους χαρακτήρισαν «persona non grata» μόνο επειδή είναι ενάντια στους ναζί και στην νεοναζιστική δράση και επειδή αποκαλύπτουν τί κρύβεται κάτω από τα γκρίζα μαλλιά των Λετονών «λεγεωνάριων» των SS που παρελαύνουν σαν «αθώοι παππούδες».

Διότι στο πλαίσιο των προγραμματισμένων αντιφασιστικών εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκε έκθεση και «στρογγυλό τραπέζι» με θέμα «Ο κίνδυνος της αποκατάστασης των Waffen SS» στην οποία θα μιλούσαν και οι Γερμανοί πανεπιστημιακοί αντιφασίστες.

Τα σύνορα της ΕΕ δεν ήταν ποτέ ανοιχτά για όλους…

Σημ: Στην φωτογραφία εμφανίζοντα λετονικά SS να παρελαύνουν στην Ρίγα στις 18 Νοέμβρη 1943

Γεννήθηκε – και αυτή είναι μία από τις ελάχιστες βεβαιότητες που έχει – το 1970. Πουλούσε την εργατική του δύναμη επί χρόνια στον έντυπο και τον ηλεκτρονικό Τύπο. Μέχρι που του έπεσε ο ουρανός στο κεφάλι ήταν το μόνο πράγμα που φοβόταν. Τώρα «αναρρώνει» στο Περιοδικό. Ελπίζει, για πάντα.